Hopp til innhold

Aksjonerer i Ekebergskogen

Mandag morgen samlet rundt 40 aksjonister seg ved Ekebergskogen for å protestere mot skulpturparken.

Aksjonister i Ekebergskogen

Aksjonistene møtte opp i området ved Ekebergrestauranten for å protestere mot de arkeologiske utgravingene, som er en del av forarbeidet. Aksjonistene mener at disse utgravingene blir brukt til å rydde mer skog enn nødvendig.

Foto: Frieda Wik/ NRK

– Det å begynne å grave i et område med automatisk fredede kulturminner, er helt feil, sier Marianne Sunde.

Hun er leder for Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen, og mener det fortsatt er mulig å stanse skupturparken. I dag skal det starte arkeologiske utgravinger i skogen, som en del av forarbeidet til parken.

<i>Hør Marianne Sunde forklare hvorfor de aksjonerer.</i>

– Helt feil

– Vi mener jo at hele planen er feil. Men det er i alle fall feil å hogge ned trær og grave opp skogen, før klagen er ferdigbehandlet. Så vi mener at dette må stoppe, og vi håper at vi nå gjennom media og vår kontakt med politikere, kan få denne saken opp til et høyt nivå, helt opp til miljøministeren.

Det vil jo fortsatt være mulig å bruke skogen. Overdriver dere?

– Skogen vil ikke være skog når det blir en park. Og hvordan skal skogen bestå blant 80 skulpturer? Man kan jo tenke seg hvor mye rom som hver skulptur trenger rundt seg, sier Sunde.

– Her utnytter man den arkeologiske undersøkelsen til å rydde skog. Vi overdriver ikke, og vi er sikre på at når klagene blir sikkelig behandlet, vil vi absolutt kunne få medhold, sier Sunde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christian Ringnes og skulptur

For et år viste Christian Ringnes NRK Østlandssendingen skulpturene som skal stå i skulpturparken.

Foto: Andreas Sundby / NRK

For sent

Hallstein Bjercke

Kulturbyråd Hallstein Bjercke.

Foto: NRK

Kulturbyråd Hallstein Bjercke sier at det nok er for sent for aksjonistene.

– Denne saken er nå avgjort av bystyret, og reguleringsplanen er vedtatt. Så jeg tror nok det er for sent med protester nå, men jeg har forståelse for engasjementet, sier Bjercke.

Han mener aksjonistene ikke har rett i at skulpturparkplanene vil ødelegge skogen.

– Hvis man går inn og ser på prosjektet og detaljene i det, så er det klart at området vil bli bevart i stor grad som det er, og det vil blir gjort mer tilgjengelig for folk. Når Ekeberg kulturpark åpner i 2013, så vil alle se at dette har gitt området merverdi, også for de som ønsker å bruke det til rekreasjon.