Aksjonister i Ekebergskogen - Aksjonistene møtte opp i området ved Ekebergrestauranten for å protestere mot de arkeologiske utgravingene, som er en del av forarbeidet. Aksjonistene mener at disse utgravingene blir brukt til å rydde mer skog enn nødvendig. - Foto: Frieda Wik/ NRK /

Aksjonistene møtte opp i området ved Ekebergrestauranten for å protestere mot de arkeologiske utgravingene, som er en del av forarbeidet. Aksjonistene mener at disse utgravingene blir brukt til å rydde mer skog enn nødvendig.

Foto: Frieda Wik/ NRK

Aksjonerer i Ekebergskogen

Mandag morgen samlet rundt 40 aksjonister seg ved Ekebergskogen for å protestere mot skulpturparken.

– Det å begynne å grave i et område med automatisk fredede kulturminner, er helt feil, sier Marianne Sunde.

Hun er leder for Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen, og mener det fortsatt er mulig å stanse skupturparken. I dag skal det starte arkeologiske utgravinger i skogen, som en del av forarbeidet til parken.

– Helt feil

– Vi mener jo at hele planen er feil. Men det er i alle fall feil å hogge ned trær og grave opp skogen, før klagen er ferdigbehandlet. Så vi mener at dette må stoppe, og vi håper at vi nå gjennom media og vår kontakt med politikere, kan få denne saken opp til et høyt nivå, helt opp til miljøministeren.

Det vil jo fortsatt være mulig å bruke skogen. Overdriver dere?

– Skogen vil ikke være skog når det blir en park. Og hvordan skal skogen bestå blant 80 skulpturer? Man kan jo tenke seg hvor mye rom som hver skulptur trenger rundt seg, sier Sunde.

– Her utnytter man den arkeologiske undersøkelsen til å rydde skog. Vi overdriver ikke, og vi er sikre på at når klagene blir sikkelig behandlet, vil vi absolutt kunne få medhold, sier Sunde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christian Ringnes og skulptur - For et år viste Christian Ringnes NRK Østlandssendingen skulpturene som skal stå i skulpturparken. - Foto: Andreas Sundby / NRK

For et år viste Christian Ringnes NRK Østlandssendingen skulpturene som skal stå i skulpturparken.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Hallstein Bjercke - Kulturbyråd Hallstein Bjercke.NRK

Kulturbyråd Hallstein Bjercke.

Foto: NRK
For sent

Kulturbyråd Hallstein Bjercke sier at det nok er for sent for aksjonistene.

– Denne saken er nå avgjort av bystyret, og reguleringsplanen er vedtatt. Så jeg tror nok det er for sent med protester nå, men jeg har forståelse for engasjementet, sier Bjercke.

Han mener aksjonistene ikke har rett i at skulpturparkplanene vil ødelegge skogen.

– Hvis man går inn og ser på prosjektet og detaljene i det, så er det klart at området vil bli bevart i stor grad som det er, og det vil blir gjort mer tilgjengelig for folk. Når Ekeberg kulturpark åpner i 2013, så vil alle se at dette har gitt området merverdi, også for de som ønsker å bruke det til rekreasjon.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste videoer

Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.