Hopp til innhold

Advarer mot mini-Manhattan

Det brygger opp til høyhus-strid på Oslo Høyres årsmøte fredag og lørdag.

Barcodebolig

Frykter Manhattan tilstander i Oslo.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Maren Malthe-Sørenssen

Maren Malthe-Sørenssen ønsker fortetting i Oslo, men ikke noe mini-Manhattan.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsens / NRK
Øystein Sundelin.

Resolusjonskomitéens leder, Øystein Sundelin ønsker å bygge flere høyhus bak Barcode.

Foto: Gøril Furu / NRK

Trenger Oslo flere Barcode-rekker? Ja, mener et flertall i komitéen som har laget resolusjonsforslag til helgas årsmøte.

De går inn for å bygge flere høyhus bak den inntil 17 etasjer høye Barcode-rekka i Bjørvika, og gjerne enda høyere.

Maren Malthe-Sørenssen er en del av mindretallet i resolusjonskomitéen. Hun er Høyres fraksjonsleder i bystyrets byutviklingskomité og går sterkt i rette med partifeller som vil gi Oslo en ny "skyline".

Les også: – Mer av dette, takk!

Lange skygger

– Vi ønsker fortetting i Oslo, men ikke noe mini-Manhattan. Jeg synes Barcode ble flott, men vi trenger ikke mer Barcode.

– Men mange høyhus får vi dårligere kvalitet på gateplan. Høye bygninger så langt nord skaper mye skygge, slagskygge som det kalles, og gjør at det blir mørkt og utrivelig å bevege seg på gateplan, sier Malthe-Sørenssen

Resolusjonskomitéens leder Øystein Sundelin sier at flere høyhus vil gi Oslo en skyline og gjøre Oslo mer europeisk. Til det har Marthe Malte-Sørenssen dette å si.

– Det kan hende noen har vært i London eller New York og tenkt at "dette var kult, slik vil vi også ha det". Da er det verdt å minne om at vi lever på 60 grader nord, betydelig lenger nord enn både London og New York. Vi får mange lange skygger og et dårligere gatemiljø.

Ønsker fortetting

Høyhusforkjemperne legger likevel størst vekt på miljøargumentet. Ved å bygge så høyt og tett som mulig rundt Oslo S, Norges største kollektivknutepunkt, vil folk slippe å kjøre bil til de nye arbeidsplassene som skapes.

Maren Malthe-Sørenssen synes det er synd hvis en høyhusstrid med steile fronter skal komme i veien for en helt nødvendig fortettingsdebatt.

– Det er viktig å presisere at det er i hvert fall to forslag vi diskuterer på årsmøtet. Det ene er fortetting rundt knutepunkter, og det er jeg for.

– Det andre er en fortsatt utvikling av høyhusbegyggelsen, og det er jeg imot. Jeg er ikke imot høyhus prinsipielt, enkelte høyhus kan tjene en hensikt og være pene i sitt nærmiljø. Men en storstilt utbygging ønsker jeg ikke å bidra til, avslutter Maren Malthe-Sørenssen.

Oslo bystyre har pekt ut nettopp området rundt Oslo S og Bjørvika til å tåle høyere bebyggelse enn den generelle maksgrensen på 42 meter eller tolv etasjer. Oslo Plaza er til sammenligning 117 meter høyt.

"Skulpturelle tårn"

Dessuten åpner Oslo kommunes høyhusstrategi for enkelte "punkthus" eller "skulpturelle tårn" også andre steder i byen.

Les også: Ett skritt nærmere rushtidsavgift i Oslo