Hopp til innhold

Strid om støtte til Stordalens matkonferanse

Oslo legeforening er kritisk til at styret i Den norske legeforening vil gi pengestøtte til Gunhild Stordalen og hennes EAT-konferanse om mat. De frykter at det vil svekke omdømmet til Legeforeningen.

Gunhild Stordalen

Hvis Oslo legeforening får det som de vil, kommer ikke Gunhild Stordalens EAT-konferanse til å få pengestøtte av Legeforeningen likevel.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Leder i legeforeningen

Svein Aarseth.

Foto: Andrea Melby / NRK

– Jeg skjønner fra EAT sitt perspektiv at det er viktig med støtte fra en organisasjon som Legeforeningen. Men fra mitt ståsted så synes jeg ikke vi skal være med, sier Svein Aarseth som er leder i Oslo legeforening.

Nylig vedtok sentralstyret i Den norske legeforening å gi en pengestøtte til Gunhild Stordalens EAT-konferanse som for første gang skal organiseres i Stockholm i månedsskifte mai-juni.

Da inviteres internasjonale ledere av Stordalen Foundation for å debattere retningslinjene for sunn og bærekraftig mat. Avgjørelsen om pengestøtten har skapt splid innad i Legeforeningen.

– Det at det er bånd fra kommersielle aktører til konferansen gjør den lite attraktiv for Legeforeningen, utdyper han.

Frykter svekket omdømme

Det at det er bånd fra kommersielle aktører til konferansen gjør den lite attraktiv for legeforeningen.

Svein Aarseth. leder Oslo legeforening

Hovedsponsoren til konferansen er Nordic Choice Hotels, som eies av Petter Stordalen, Gunhild Stordalens mann.

Ifølge Dagens Medisin som først omtalte saken, er Oslo legeforening bekymret for at samarbeidet vil kunne svekke omdømme til Legeforeningen.

Svein Aarseth forteller at Legeforeningen har en politikk om å være tilbakeholden med å inngå avtaler med kommersielle aktører.

– Legemiddelbransjen har vi jo vedtak om å holde oss helt unna. Vi mener at støtten til EAT-konferansen ikke er helt i tråd med hvordan Legeforeningen ønsker å samarbeide med andre, forklarer Aarseth.

– Støtter en god sak

– Sentralstyret i Legeforeningen besluttet å støtte konferansen fordi det handler om folkehelse. Det handler om å gjøre noe med vår tids største helseproblem globalt, som er utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer, forklarer Legeforeningens president Hege Gjessing.

Hege Gjessing, er også er nestleder i Eat Advisory Board. Hun forteller at seks av sentralstyremedlemmene i Legeforeningen stemte for, og tre stemte imot pengestøtten til konferansen. Hun deltok også selv i avstemningen.

– Er det problematisk at du både er president i Legeforeningen og nestleder i EAT Advisory Board?
– Arbeidet mitt i Advisory Board er helt i tråd med det arbeidet Legeforeningen driver innen folkehelse.

Videre forteller presidenten i Legeforeningen at det rådgivende panelet sin hovedoppgave er å lage retningslinjer som skal utgis i det britiske medisinske tidsskriftet, "The Lancet".

- Det handler om folkehelse, og om hva som er riktig ernæring. Målet er en reduksjon av ikke-smittsomme sykdommer på verdensbasis. Advisory Board har som oppgave å sikre at informasjonen som kommer ut er faglig korrekt.

Legeforeningens støtte til Gunhild Stordalen stiftelse er på 160 000 kroner. Sentralstyret synes ikke at det er et problem at konferansen sponses av Nordic Choice Hotel Group, Bama Group, og Oatly.

– Det er et ikke-kommersielt prosjekt som er satt i gang av Stordalen Foundation og Stockholm Resilience Centre, som er fremst i verden på bærekraftig utvikling. Det er vanlig at man trenger andre sponsorer for å få konferansen til å gå. Vi har vært opptatt av at det er sponsorer som støtter formålet, og som ikke driver med andre ting enn det som er formålet for konferansen, avslutter Gjessing.

Hege Gjessing

Hege Gjessing er president i Den norske legeforeningen. Hun mener at EAT-konferansen handler om vår tids største helseproblem globalt: utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Stiller spørsmål om dobbeltrolle

Peggy Brønn er professor ved Handelshøyskolen BI, og hun er ekspert på temaet omdømme.

Hun mener at formålet med konferansen er bra, og at den tar opp problemstillinger som leger kan være involvert i. Likevel forstår hun at Oslo legeforening reagerer på de kommersielle aktørene i denne konferansen.

– Det at to matprodusenter støtter prosjektet er naturlig, men at et hotell gjør det er litt utenfor sammenhengen, forteller Brønn.

Hun mener at det er positivt at Stordalen Foundation støtter saker som fokuserer på helse og forskning, men hun mener det er betenkelig at Stordalen spiller to roller her, og at det gir litt dårlige assosiasjoner.

Peggy Brønn

Peggy Brønn er omdømmeekspert, og hun skjønner at Oslo legeforening har betenkeligheter med å støtte EAT-konferansen.

Foto: Apeland Informasjon/Katrine Lunk

– De blander på en måte kortene. Stordalen Foundation har penger som kommer fra Choice hotell. Stordalens hotell gir penger som en kommersiell aktør. Da kan man stille spørsmål om det er riktig å støtte et tiltak, og å tjene penger fra det på samme tid. Det er å blande et frivillig tiltak med et kommersielt tiltak som man er tilknyttet.

– Hvordan mener du at Nordic Choice Hotel Group tjener penger på dette?

– Sponsing handler om å få oppmerksomhet. Som hotelleier vil man at hotellnavnet blir knyttet til gode saker. Mange vil kanskje bruke Choice Hotels fordi de støtter en god sak. Derfor er det en kommersiell tilknytning uansett. De håper å tjene penger på å gjøre gode ting, forklarer professoren.

Viseadministrerende direktør, i Nordic Choice Hotel Group Bjørn Arild Wisth, er uenig i kritikken, og skriver følgende i en e-post til NRK.

– Vi har valgt å gå med som partner på EAT Stockholm Food Forum, fordi dette er et område der vi har en helt genuin interesse av å bidra.

Wisth mener de er relevante som sponsor siden de serverer hotellmat til 25 000 gjester hver eneste dag.

– Vårt partnerskap begrenser seg ikke til å betale en pris for logoeksponering. Det handler om å forplikte oss til å ta ansvar. Om noen skulle velge ett av våre hoteller på grunn av vårt engasjement i disse spørsmålene, så kan jeg ikke se at det er noe annet enn positivt.

– Takker for støtten

Gunhild Stordalen er for tiden i Göteborg, og hadde ikke anledning til å bli intervjuet av NRK, men hun skriver følgende i en kort kommentar på e-post:

– Jeg kan ikke svare for Legeforeningens vedtak, annet enn at jeg er svært takknemlig for at de støtter initiativet. De har kunnskap og engasjement om forebygging og folkehelse.

Oslo legeforening håper å få stoppet pengestøtten til Stordalen ved at saken blir tatt opp på Legeforeningens landsstyremøte i mai, som er like før EAT-konferansen.

– Hvis landsstyre er enig med Hege Gjessing så skal vi ta det til etterretning, og hvis landsstyret er uenig med henne så håper jeg at sentralstyre tar det til etterretning, sier Svein Aarseth.