Hopp til innhold

– Uten bassenget er livet et smertehelvete

Varmtvannsbassenget ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo kan bli stengt. Norsk Revmatikerforbund frykter flere uføre og mer sykefravær blant omkring 800 brukere av bassenget.

Jan Halvard Relbe-Moe

Jan Halvard Relbe-Moe lider av Bekhterevs sykdom, en kronisk, revmatisk betennelsessykdom som først og fremst rammer ledd i ryggraden og bekkenet.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Treningen i bassenget gjør at jeg har mindre smerter og får et bedre liv. Når jeg ikke får brukt bassenget er det et smertehelvete, sier Jan Halvard Relbe-Moe, fylkesleder for Oslo i Norsk Revmatikerforbund (NRF).

Han lider av Bekhterevs sykdom, en kronisk betennelsessykdom som vanligvis rammer ledd i ryggraden og bekkenet. Relbe-Moe har i tolv år brukt varmtvannsbassenget på Diakonhjemmet sykehus til behandling.

Nå frykter fylkeslederen at tilbudet skal forsvinne. Sykehusledelsen vurderer om bassenget skal stenge for godt etter påske i 2017.

– Mange brukere sier at de trenger bassenget for å kunne stå i jobb. Hvis det stenges tror jeg flere kommer til å bli uføre og at sykemeldingene vil øke.

Varmtvannsbassengene ved Ahus, Rikshospitalet og Radiumhospitalet har allerede stengt de siste årene.

– Kommunens ansvar

Anders Mohn Frafjord

Sykehusdirektør Anders Mohn Frafjord vurderer nå om Diakonhjemmet skal stenge varmtvannsbassenget sitt.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Diakonhjemmet sykehus sier bassenget kanskje må stenges fordi de forventer å få flere ansvarsområder fra Helse Sør-Øst i årene fremover.

– Nå er vi i en situasjon der vi må prioritere de pasientgruppene og de tilbudene vi faktisk har ansvar for, sier sykehusdirektør Anders Mohn Frafjord ved Diakonhjemmet.

Varmtvannsbassenget er nemlig ikke Diakonhjemmets ansvar å tilby, ifølge Mohn Frafjord, siden det er et rehabiliteringstilbud. Siden 2010 har denne typen tilbud vært et kommunalt ansvar.

Vil ha permanent løsning

Mette Kolsrud

Byrådssekretær Mette Kolsrud (SV) sier kommunen vil se etter løsninger ved eksisterende bad i Oslo.

Foto: Sturlason / Oslo kommune

– Vi undersøker mulighetene for å tilpasse de badene vi har i dag, fram til et varig tilbud kan komme på plass, sier byrådssekretær for eldre, helse og sosiale tjenester, Mette Kolsrud (SV).

Kolsrud forteller at de jobber med å få varmtvannsbasseng inn i et eller flere av de nye badene som skal bygges på Manglerud, Stovner og Tøyen. NRF håper på et varmtvannsbasseng ved hvert av anleggene som skal stå ferdige i 2020 eller 2021.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), forsikrer at behovet for varmtvannsbasseng skal tas hensyn til når Kultur- og idrettsbygg planlegger og bestiller de nye badene.

– Jeg kan ikke love et nytt varmtvannsbasseng ved alle de tre kommende anleggene, men jeg kan love at vi skal sjekke mulighetene ved alle tre.

Rina Mariann Hansen

Byråd Rina Mariann Hansen (Ap) skal undersøke mulighetene for terapibasseng i badene som skal bygges på Manglerud, Stovner og Tøyen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Reduserer plagene

Tine Farnes Møvig

Tine Farnes Møvig sier bassenget er veldig viktig for mange pasienter ved Diakonhjemmet.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Brukerne av bassenget på Diakonhjemmet er preget av usikkerheten rundt treningstilbudet.

– Mange av pasientene er lei seg for at bassenget kanskje blir stengt, noe vi forstår godt. Vi vet at trening i bassenget reduserer sykdomsplagene deres, sier fysioterapeut Tine Farnes Møvig.

Hun er enhetsleder ved rehabiliteringsseksjonen for revmatikere ved Diakonhjemmet, RevmaAktiv. Farnes Møvig håper sykehuset og kommunen finner en løsning.

– Våre pasienter er kronisk syke, så de blir ikke friske av å trene i vann, men det gjør at de klarer å mestre hverdagen.