Hopp til innhold

– Mange utfordringer igjen i Groruddalen

1,5 milliarder kroner har gjort Groruddalen vakrere de siste ti årene, men det er fortsatt problemer som må løses på Oslos østkant.

Bjerkedalen park

PRISBELØNT: Bjerkedalen park i Groruddalen har nylig vunnet en pris for Norges beste uterom. Parken er et eksempel på opprustingene som er gjort i løpet av de ti årene med Groruddalsatsingen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det er fortsatt mange utfordringer igjen i Groruddalen, sier Morten Stenstadvold. Han er har vært ansvarlig for evalueringen av Groruddalsatsingen som ble lagt frem onsdag.

Groruddalsatsingen er et samarbeid mellom Oslo kommune og staten for å bedre miljøet og levekårene til de 140 000 menneskene som bor i de fire bydelene Bjerke, Grorud, Stovner og Alna. Det er brukt 1,5 milliarder kroner siden 2007. Pengene er brukt på over 300 tiltak.

Det er Agenda Kaupang, Civitas og Proba som har analysert satsingen og står bak rapporten.

Har fått det pent rundt seg

Groruddalen har fått flere nye parker, uteområder der folk bor er rustet opp, og T-banestasjonene er pusset opp. Stenstadvold tror folk har fått det bedre.

– De har fått finere omgivelser, men det er ikke det som gjør at folk er lykkelige eller ikke.

Det er ikke nok med et vakkert sted å bo. Det er fortsatt utfordringer med integrering og levekår som må løses, slår rapporten fast. Sysselsettingen i området burde vært høyere etter ti år.

– Det står fortsatt mange levekårsutsatte områder igjen, sier Stenstadvold.

Han skulle også gjerne ha sett at miljøet var bedre.

– Det er også fortsatt mye transport igjennom Groruddalen.

Høye ambisjoner

Ikke alle målene man satte seg for ti år siden er nådd.

– Målene var altfor ambisiøse for å være helt ærlig.

Likevel mener Stenstadvold at man har oppnådd mye med 1,5 milliarder kroner.

– I slike situasjoner kan man alltid si at det er for lite penger.

– Hvor mye penger må til?

– Det har jeg ikke svar på. Bydelene i Groruddalen bruker til sammenlikning ca. seks milliarder kroner i året. Til sammen over ti år er det 60 milliarder kroner. Selv det ville kanskje ikke løse alle Groruddalens problemer.

Vil ta større grep

Tidligere leder i bydelsutvalget i Grorud, Anders Røberg-Larsen er nå byrådssekretær i byrådsavdelingen for byutvikling. Han mener mer penger kunne løst større problemer i dalen.

– Absolutt. Da kunne man kanskje tatt større grep.

Han mener at det har vært en viktig satsing for bomiljøene, men at man trenger å løse de større problemene.

– Kommer det mer penger?

– Det står i hvert fall i byrådserklæringen at det skal komme mer penger. Det skal være en forsterket innsats. Men så er det en diskusjon med staten hva det skal bety. Så det blir spennende å se.

Det er bestemt at satsingen skal videreføres frem til 2027, og da skal det jobbes videre med problemer innenfor skole, barnehage, sysselsetting og nærmiljø.

LES OGSÅ:

rapport Groruddalssatsingen

EVALUERT TI ÅR: Det er brukt 1,5 milliarder, på over 300 prosjekter i løpet av ti år. Nå er prosjektet evaluert.

Foto: Victoria Wilden / NRK