Hopp til innhold

– Hele Legevakta bør pusses opp

Legevakta kan bli værende i Storgata i Oslo i tjue år til, dersom den pusses opp for et hundre millioner kroner, mener Omsorgsbygg.

Omsorgsbygg om Legevakta

Direktør for Omsorgsbygg, Per Morten Johansen, mener Legevakta kan bli værende der den er lenge hvis den pusses opp.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Mer enn et tusen ortopedipasienter venter på behandling etter at operasjonsavdelingen på Legevakta ble stengt i mars.

Dersom operasjonsavdelingen rustes opp til å ta imot pasienter igjen, så bør også resten av Legevakta pusses opp, mener Omsorgsbygg.

– Bygget i rimelig god stand, det kommer også frem i en rapport. Og hvis man gjør en rehabilitering for cirka hundre millioner kroner så vil man også kunne forlenge tiden man kan være der, dersom det er ønskelig, sier direktør for Omsorgsbygg, Per Morten Johansen.

Stadig lenger kø

Det var alvorlige feil ved det elektriske anlegget som førte til at operasjonsstuene på Legevakta måtte stenge. Stengningen gjør at køen med rygg- og hoftepasienter som venter på operasjon bli stadig lenger.

Lars Engebretsen

Leder for ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Lars Engebretsen.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– I dag er vi på omtrent 75 prosent av den produksjonen vi hadde før 1.mars, sa leder for ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Lars Engebretsen til NRK onsdag.

Omdiskutert

Forfallet og fremtiden for den tradisjonsrike legevakta i Storgata har lenge vært til debatt blant leger, byråkrater og politikere i Oslo.

Noen vil flytte den til Ullevål, andre til Aker og noen vil splitte den opp. Andre igjen vil ha storbylegevakt, og resten av Oslo universitetssykehus, sammen med Rikshospitalet på Gaustad.

Direktør for universitetssykehuset, Bjørn Erikstein, mener det haster med en avklaring. Han mener imidertid at han har kontroll med pasientkøen som venter på operasjon.

– Poenget er at uansett hva vi gjør så vil det ta tid å få på plass permanente løsninger. Og vi mener at vi har klart å komme opp i en kapasitet for ortoepisk avdeling som er omtrentlig den kapasiteten de begynner seg av på Legevakten, sier han.

To år og mange pasienter i kø

Omsorgsbygg mener det vil ta ni måneder å sette operasjonsavdelingen på Legevakta i stand til å ta imot pasienter igjen. Slik det ser ut nå vil da to tusen ortopedipasienter, dobbelt så mange som i dag, vente på operasjon.

Oppussing av resten av legevakta vil, ifølge Omsorgsbygg, ta enda ett år til.

– Hele dette arbeidet totalt sett antar vi vil ta cirka to år. Det er en logistikk i forhold til flytting av avdelinger og det er uansett ikke snakk om å stenge Legevakten, så vi vil prøve å holde legevakten oppe under hele den rehabiliteringen, sier Johansen.