Hopp til innhold

– Kommunen har aldri vært interessert i å bruke Røa bad

– Oslo kommune har ikke vært interessert i å bruke Røa bad til skolesvømming og andre kommunale tilbud. Det sier styrelederen i selskapet som eier badet.

Hans Øivind Nordvik

Styreleder Hans Øivind Nordvik i Røa Utvikling er overrasket over hvor uinteressert Oslo kommune har vært i Røa bad.

Foto: Olav Juven / NRK

Folk i Oslo vest har ventet på Røa bad i 46 år. Reaksjonene både i lokalmiljøet og blant politikere er sterke etter at Østlandssendingen fortalte at badet åpner uten at Oslo kommune har sikret skolene i området tilgang, slik bystyret forutsatte i 2011.

Den offisielle årsaken er en rettstvist mellom eieren og kommunen som ikke har noe med selve badeanlegget å gjøre.

– Føler svømmekapasiteten er bra nok

Østlandssendingen har fått tilgang til dokumenter som viser at forhandlingene ble stilt i bero sent i 2014, nesten fire år etter at kjøpekontrakten ble inngått. I perioden fram til da brukte Oslo kommune vekslende argumenter for å la være å gjøre avtale om bruk av badet.

Ifølge et møtereferat ønsker Bymiljøetaten ingen rammeavtale med Røa bad fordi de ikke greier å fylle opp egne bad med kommunale brukere.

– Tilbakemeldingene har vært de samme hver gang, kommunen føler vel at de har nok svømmekapasitet på kommunale anlegg allerede, slik at det ikke er spesielt behov for å bruke Røa bad i kommunal sammenheng, sier Hans Øivind Nordvik, styreleder i eierselskapet Røa Utvikling.

Så du opplever at kommunen ikke er spesielt interessert i Røa bad?

– Vi føler at kommunen ikke har det fokuset vi hadde forventet da vi startet prosjektet, sier Nordvik.

– Barna har ikke fått det de skulle

Marianne Borgen utenfor Røa bad

Marianne Borgen (SV) reagerer på at barna ikke får det som bystyret forutsatte.

Foto: Olav Juven / NRK

At det ikke skulle være behov for Røa bad, er et uforståelig argument, sier SVs Marianne Borgen.

– Skolene som er rundt Røa bad skulle få slutte å busse elever fram og tilbake. De skulle få lettere tilgang på bedre og mer svømmeundervisning. Når badet åpner og kommunen ikke har en eneste avtale, har ikke barna fått det som bystyret hadde som klar forutsetning for å støtte bygget økonomisk, sier Borgen.

Politisk ansvarlig for det kommunale badetilbudet, miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby, sier at det er et mål å sikre skoler i området tilgang når rettstvisten rundt Røa bad er avklart.

– Det er riktig at vi har ledig kapasitet på flere av de kommunale badene, men vi ønsker å benytte Røa bad fordi det vil bli et bedre tilbud enn skolene har i dag. Private bad skal kun være supplement, men Røa bad kan være et viktig supplement til badetilbudet kommunen allerede har.