Hopp til innhold

– Hun hadde råtnet vekk i en kjeller

Halvparten av sengene ved den kommunale rehabiliteringsavdelingen på Aker sykehus står tomme i sommer fordi bydelene ikke har råd til å bruke dem. – Det er forkastelig, mener pårørende.

Aker rehabilitering

Pårørende Olav Nordgaard har kona si på Aker for opptrening etter en hjerneblødning. Han sier han måtte slåss for å skaffe henne plassen.

Foto: Kjell Vesje/ Erik Engen / NRK

Aker rehabilitering er det nye utstillingsvinduet i Oslos eldreomsorg. Tiltaket med 23 plasser ble startet for et år siden med ekstra bemanning av fysioterapeuter og ergoterapeuter.

Eldre som har vært på sykehus kan derfor få behandling både på dag- og kveldstid og i helgene, slik at de raskere skal bli friske nok til å kunne flytte hjem igjen.

– Jeg synes det er helt forkastelig at plassene står tomme. Det er et kjempebehov for rehabilitering. Når vi først har fått et fantastisk sted i Oslo ved Aker sykehus så synes jeg det er synd at det skal stå ubrukt, mener pårørende Olav Nordgaard.

Kona til Nordgaard er en av de som har fått plass på Aker rehabiliteringshjem.

Ble fortalt at det var fullt

Nå frykter Avdelingssykepleier Torild Kåsa at bydelsøkonomi skal bestemme om eldre får nyte godt av tilbudet:

– Det er jo et behov for disse plassene. Her på Aker har vi Oslo Universitetssykehus sin egen rehabiliteringsavdeling, og den er fullt belagt hele tiden med lange ventelister.

– Hvorfor tror du at det er dårlig bydelsøkonomi som er årsaken til at det ikke er fult hos dere?

– Vi har jo fått henvendelser fra sykehus med forespørsel om pasienter som kan være aktuelle for oss. Vi henviser da til å ta kontakt med bydelene som har det avgjørende ordet, også hører vi ikke mer.

Pasienter skal også ha blitt fortalt at det er fullt på rehabiliteringen på Aker, uten at det var sant.

Forklaringen fra bydelen ble da at de først måtte bruke sykehjemsplasser de allerede hadde betalt for, og derfor ikke hadde råd til ekstra rehabilitering.

– Hadde råtnet i en kjeller

Olav Nordgaard har kona si på Aker for opptrening etter en hjerneblødning. Han sier han måtte slåss for å skaffe henne plassen.

– Dette er det eneste tilbudet i Oslo som er noe å snakke om.

Nordgaard tror ikke kona hadde fått riktig oppfølging dersom hun ikke hadde havnet på Aker rehabilitering.

– Hun hadde blitt plassert ned i en kjeller på et pleiehjem med en manual i hånda og hadde råtnet vekk på to måneder. Sånn føler jeg det.

– Men det er jo rehabiliteringsavdelinger ved sykehjemmene i Oslo?

– De sier det, men jeg har sjekket ut litt og det er heller dårlig. Det er kjempedårlig.

Har ikke fått tilbakemeldinger om dårlig økonomi

Byrådssekretær for eldre, Julian Farner Calvert (KrF), tror ikke dårlig bydelsøkonomi er årsaken til de ledige plassene. Han sier det tidligere i år bare var en firedel av sengene som sto tomme.

– Det er nå en gang sånn at bydelene vurderer sammen med brukerne hva slags tilbud som er best for en den enkelte. Og jeg har ikke hørt at bydelene sier de ikke har råd til å bruke dette tilbudet.

Franer Calvert sier bydelene kun ønsker det beste for sine brukere.

– Er det noe vi kan gjøre for å gjøre at dette tilbudet blir brukt enda mer så vil vi vurdere det. Men vi har ikke fått tilbakemeldinger fra bydelene, som faktisk bestiller plassene, om at de trenger mer penger til dette.