Hopp til innhold

Politiker vil feste bæsjeposer på politihestene

Høyres Mertefe Bartinlioglu er møkka lei hestemøkk. – Det sender feil signal at politihestene forsøpler bygatene. Nå må politihestene bruke pose, krever han.

IMG_8290.jpg

SIER NEI: Politioverbetjent Mari Engestøl Røgeberg mener at bæsjepose på hestene vil gjøre jobben vanskeligere.

Foto: Ptivat

Mertefe Bratinlioglu

LEI BÆSJ: Mertefe Bratinlioglu ønsker ikke at politihestene slipper hestepærer i gatene. Bruk pose i stedet sier han.

Foto: Privat

Politihestene som etterlater seg synlige spor etter seg må bruke poser mener Høyres Mertefe Bratinlioglu. Politihestene er et hyggelig innslag i bybildet, men loven må være lik for alle sier han til Aftenposten i dag.

– Det henger ikke på grep at politiet skal bøtelegge borgere som urinerer i gatene, mens politihestene bæsjer på samme sted.

I et privat forslag som er sendt bystyret i sommer foreslår han at politihestene skal bruke poser som fanger opp møkka før den havner på gaten.

– Vi må huske på at møkk er møkk og det er plagsomt i bygatene. Det koster også en del for kommunen å rydde opp.

Saken aktualisert på nytt

Det er ikke første gang at politikere irriterer seg over hestemøkk i gatene. Tidligere miljøvernminister, Thorbjørn Berntsen ville i 1994 at politihestene skulle ha sekker hengende bak slik at ikke hestebæsj griser til gatene.

Thorbjørn Berntsen lanserer drittsekken, som skal brukes til å fjerne hestemøkk.

SE VIDEO: Thorbjørn Berntsen lanserer "Ekte norsk drittsekk" for å få hestepærene vekk fra gatene.

Tanken var kanskje god, men "drittsekkene" slo likevel ikke an hos hverken politi eller hest for tjue år siden.

Vil gjøre jobben vanskelig

Forslaget om en avføringssekk for politihestene blir ikke godt mottatt i politiets rytterkorps. Politioverbetjent Mari Engestøl Røgeberg mener dette vil gjøre jobben vanskeligere.

– Vi må flytte hesten veldig raskt. En slik sekk dinglende bak hesterumpa er svært upraktisk. Når politihesten traver oppover Karl Johan med en stor pose dinglende mellom beina, hvor vil møkka havne da spør hun?

Politioverbetjent Mari Engestøl Røgeberg synes at politiets rytterkorps ofte blir undervurdert i mange sammenhenger. Til tross for at hestemøkk kan virke irriterende, håper hun at folk setter pris på jobben de gjør.

–Den viktigste oppgaven vi har er det forebyggende arbeidet. Det blir undervurdert fordi det er vanskelig å måle. Man kan ikke måle at man har avverget en slåsskamp. Med en politihest er vi veldig synlig til stede. Vi gjør en god jobb.

Taes opp i bystyret

Om politihestene må bruke pose eller ikke skal behandles i bystyret etter sommerferien. Til Aftenposten lover Miljøbyråd Guri Melby at saken vil få en grundig behandling.

– Dette har vært et tema i ulike sammenhenger, uten at det blir oppfattet som et stort problem. Vi kommer til å kartlegge omfanget før vi eventuelt går i dialog med politiet for å vurdere løsninger.

hestemøkk

HESTEMØKK: Det er et slikt syn i bygatene Mertefe Bartinlioglu (H) ikke lenger vil akseptere.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK