Hopp til innhold

Gatemusikanter driver ansatte til vanvidd

Ansatte i forlaget Bazar truer med å sykemelde seg fordi de ikke holder ut å jobbe dag etter dag i musikk fra gatemusikanter.

Ion Cantaragiu Rasturnel

ELSKET OG HATET: Saksofonisten Ion Cantaragiu Rasturnel er blitt en del av bybildet i Oslo. Mange liker hans og andres gatemusikk på Jernbanetorget når de haster forbi til eller fra jobb.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– Folk er helt utslitt. Det pågår døgnet rundt. Vi har begynt å sammenligne det med japansk vanntortur. Du blir rett og slett helt sprø av det, sier forlagssjef Øyvind Hagen i Bazar til NRK. Han har kontor like ved Jernbanetorget i Oslo sentrum.

Saksofonisten Ion Cantaragiu Rasturnel og andre gatemusikanter er blitt en del av bybildet i Oslo.

Øyvind Hagen

FORLAGSSJEF FORTVILER: Øyvind Hagen er fortvilet over at myndighetene ikke rydder opp i forholdene, og sammenlikner musikken med tortur.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Mange liker hans og andres gatemusikk på Jernbanetorget når de haster forbi til eller fra jobb. Men for ansatte i nærheten, som hele dagen må høre de samme melodiene om og om igjen, er det uutholdelig.

– Vi er slitne og frustrerte. Mange klarer ikke gjøre jobben sin. De sitter med øretelefoner på jobb. Jeg orker ofte ikke dra hit, og jobber hjemmefra så ofte jeg kan, forteller Hagen.

De Bazar-ansatte truer med å sykemelde seg fordi de ikke holder ut det de kaller helseskadelig støy fra saksofoner, panfløyter eller hele tigger-orkestre. Derfor trygler forlagssjefen alle slags myndigheter om å rydde opp i situasjonen. Så langt uten hell.

I Oslo kommune kan hvem som helst synge og spille i gatene. Det er bare hvis man vil bruke høyttaleranlegg, at man må ha tillatelse.

– Vi krever ikke tillatelse fra folk for at de skal kunne spille i gatene. Kommunen ønsker liv i gatene og derfor er det slik, sier leder for Oslovaktene, Osman Ibrahim, i Bymiljøetaten.

Karsten Fossum

BRYTER IKKE LOVEN: Ordenssjef Karsten Fossum ved Grønland politistasjon forteller at gatemusikantene ikke bryter loven.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– Dette må vi leve med

Politiet på sin side kan be plagsomme og støyende musikere om å flytte på seg.

– Vi griper inn når vi blir bedt om det, men vi har ikke ressurser til å følge med på musikken døgnet rundt, sier ordenssjef Karsten Fossum ved Grønland politistasjon til NRK.

Han har forståelse for at folk kan oppleve musikken som ubehagelig.

– Vi responderer på de klagene vi får og iverksetter de tiltakene vi kan. Men i Oslo er gatemusikk lov. I tillegg blir det sett på som et kulturinnslag.

Forlagssjefen i Bazar møter altså forståelse, men ikke hjelpen han ber om for å bli kvitt støymusikken. Oslo Handelsstands Forening tror også folk må tale gatemusikken dersom man vil ha et levende bysentrum.

– Ja, dette er nok noe vi må lære oss å leve med, sier leder Gunnar Larssen i handelsstandforeningen til NRK.

– Hvordan skal de ansatte i forlaget Bazar leve med dette?

– Snakk med de det gjelder. Be dem om å flytte seg, og kanskje gi dem noen gode grunner til å flytte seg også, avslutter Larssen.