Oljelekkasje i Alnaelva - Oljen kan ha lekket ut over lengre tid. - Foto: Hanne Johnsrud /

Oljen kan ha lekket ut over lengre tid.

Foto: Hanne Johnsrud

– Det stinket forferdelig

Hanne Johnsrud oppdaget oljelekkasjen i Alnaelva ved en tilfeldighet.

På en befaring langs Alnaelva i forbindelse med et studieprosjekt, oppdaget arkitektstudenten Hanne Johnsrud og en studievenninne oljelekkasjen.

– Vi holder på med et vannrensningsprosjekt, og bestemte oss for å lete etter avløpsrør langs elva på den andre siden av turstien. Etter hvert som vi gikk oppover stinket det mer og mer olje, og vi skjønte at det var en lekkasje et sted, sier Hanne Johnsrud.

De ringte vann- og avløpsetatens beredskapstelefon og varslet om utslippet.

– Det var en kjemperask respons. Brannvesenet var på plass etter tjue minutter, og da vi dro derfra var også politifolk og ansatte i kommunen på stedet.

Gamle fyllinger langs elva

Lekkasjen ble meldt inn på fredag like før klokken 18.00.

Brann- og redningsetaten har lagt ut oljelenser og bark, som skal trekke til seg oljen, for å begrense skadeomfanget.

Oljelekkasje i Alnaelva - Det er usikkert hva som er årsaken til utslippet. - Foto: Hanne Johnsrud /

Det er usikkert hva som er årsaken til utslippet.

Foto: Hanne Johnsrud

– Vi har ikke funnet kilden til lekkasjen, og vi vet heller ikke hvor lenge utslippet har pågått, sier seksjonsleder i Oslo vann- og avløpsetat Jonny Ødegård.

Området langs elva er gamle fyllinger, men det ligger også et bilverksted i nærheten.

– Men vi kan ikke si om oljen kommer fra for eksempel nedgravde oljetanker, sier Ødegård.

Ifølge Hanne Johnsrud var responsen til brannmannskapene som var på stedet på fredag at oljelukten kjentes gammel ut.

– Oljen piplet ut fra flere steder, så elvebredden er gjennomtrukket av olje, sier Johnsrud.

– Ingen aner hvordan det ser ut der

Vann- og avløpsetaten har tatt prøver av utslippet for å analysere hva slags type olje det er snakk om. De håper det vil være med på avklare hvor lekkasjen kommer fra.

– Når vi sender prøver av drikkevann til analyse får vi svare etter en til to dager, men jeg vet ikke når vi får svar på disse prøvene, sier Ødegård.

Hanne Johnsrud synes det er alvorlig at ingen tar bedre vare på området.

– Siden utslippet er på den andre siden av turstien langs elva, er det ingen som aner hvordan det ser ut her. Det er kjempesynd at området blir ødelagt av søppel og slike lekkasjer, sier Johnsrud.

Oljelekkasje i Alnaelva - Mannskaper fra brannvesenet, politiet og Oslo kommune var raskt på plass da de fikk beskjed om lekkasjen. - Foto: Hanne Johnsrud /

Mannskaper fra brannvesenet, politiet og Oslo kommune var raskt på plass da de fikk beskjed om lekkasjen.

Foto: Hanne Johnsrud

Siste videoer

Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.