Hopp til innhold

Skulle starte malerfirma – ble Syria-kriger

For fem måneder siden ble en Bærums-mann på 27 år trolig drept i Syria. Her hjemme sliter ungdomsvennen med å forstå hva som gikk galt.

Anonym venn av Syria-farer

REDD: Ungdomsvennen, som ønsker å være anonym, frykter at flere av hans venner skal velge å reise til Syria for å krige.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Han hadde planer om å starte eget malerfirma, ha en god inntekt, jobbe 08-16 og leve et helt vanlig A4 liv. Han var på god vei dit, forteller vennen, som selv ønsker å være anonym.

Han snakker om Syria-fareren fra Bærum, som ifølge Aftenposten var en av fem nordmenn med tilknytning til den radikale islamistgruppen, Profetens Ummah, som har blitt drept i Syria de to siste årene.

I går offentliggjorde PST at det har opplsyninger som tilsier at personer med tilknytning til en gruppe i Syria har planer om å gjennomføre en terroraksjon i Norge i løpet av få dager.

– Ble presset til å dra til Syria

De to har kjent hverandre siden de var unge gutter, lenge før 27-åringen ble kjent med den ekstreme islamistiske gruppen. Ungdomsvennen forteller at han ble skuffet da han fant ut at Bærums-mannen stiftet bekjentskap med en av lederskikkelsene i Profetens Ummah .

– Han hadde blitt venn med noen som jeg var veldig skeptisk til. Jeg spurte han om det, men det ville han ikke svare på. Han prøvde nok å skjule det litt. Jeg mislikte at han ble venner med disse personene.

Bærums-mannen som var blitt veldig religiøs, skal ifølge vennen ha blitt presset til å delta i borgerkrigen i Syria.

– Jeg tror han ble presset av andre folk rundt seg. Jeg fikk høre at noen hadde sagt at det var obligatorisk å hjelpe til.

– Med hjelpe til så mener du å delta i krig i Syria?

– Ja, eller hjelpe de som trenger hjelp der nede. Jeg vil ikke si at han dro ut for å krige, men jeg tror nok at han dro dit med en tanke om å hjelpe noen.

Urettferdighet er en motivasjon

Lars Gule

Forsker på ytterliggående islamisme ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Den anonyme kameraten forteller at de begge havnet i både barnevernets og politiets søkelys da de var yngre. Men kameraten følte seg ofte urettferdig behandlet og stigmatisert på grunn av sin innvandrerbakgrunn.

Forsker på ytterliggående islamisme ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, mener denne opplevelsen av urett kan være en sterk motivasjonsfaktor.

– Opplevelsen av urett og urettferdighet er en uhyre sterk motivasjonsfaktor. Det er kanskje en av de viktigste faktorene når vi skal forklare hvordan folk kan bevege seg fra "normale" politiske moralske standpunkter og over i ekstreme posisjoner, sier Gule.

Frykter for flere venner

Bærums-mannen flyttet til Sverige med sin svenske kone i 2013 og det var der kameraten tror at ting gikk galt. Nå frykter han for livene til sine andre venner som han mener har blitt mer religiøse.

– Jeg er redd for mine andre venner. Jeg kunne aldri trodd at han ville gjøre noe sånt. Og det er mange andre venner jeg heller aldri kan tro at kan gjøre noe sånn. Men det har skjedd, så da må jeg tenke at det kan skje med mine andre venner også, sier ungdomsvennen.