Hopp til innhold

17 tips til en aktiv sommer

I beit for noe å gjøre i sommer? Her er tips til litt av hvert å finne på for de spreke, for barnefamilier, for kulturinteresserte – kort sagt for de fleste.

Sommer og bading
Foto: Lien, Kyrre / NTB Scanpix

1. Rusletur på idylliske Brønnøya

MS Rigmor legger til på Brønnøya

LEGGER TIL KAI: Båt er én av flere muligheter hvis du vil dra til Brønnøya. Her legger fergen Rigmor til ved Søndre Brygge.

Foto: Jan Ore

En bilfri perle i Asker, med både fastboende og hyttefolk som er stolte av øya. Brønnøya har småveier du kan rusle på og det er selvfølgelig mulig å bade. På Brønnøyadagen 18. juli er det både piknik og fiskekonkurranse. På nettstedet bronnoya.no finner du kart med oversikt over veier, naturområder og gamle kulturminner, det samme finner du på Asker Turlags nettsider.

2. Øyhopping i Vestfjorden

Golfbane, Ostøya, Bærum

SPRINGVANN PÅ GOLFBANEN: På Ostøya er det en egen golfklubb, Oustøen Country Club.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Det er masse små og store øyer å utforske i fjorden utenfor Bærum og Asker. Fergene Rigmor og Rigfar går fra Sandvika flere ganger om dagen. Underveis kan du hoppe av på, eller bare skue utover øyene fra båtripa: Borøya, Ostøya, Langåra, Hareholmen, Høyholmen og Brønnøya. Fergetidene finner du her.

3. Vollen og kyststien i Asker

Innholdet som lå her kan ikke vises.

Her får du en blanding av tur, sjø, kultur og kafé. Visste du at Roald Amundsens polarskute Maud ble bygget i Maudbukta? En fin tur går mellom Vollen og Elnestangen, men det er selvfølgelig mulig å forlenge turen langs kyststien videre i begge ender. Hva med å inkludere en tur ut på langstrakte Konglungen? Underveis ser du også gamle isdammer fra den gangen vi ikke hadde kjøleskap.

4. «Fiskesightseeing» i Drøbak

Akvarium

LIVET I HAVET: Disse og flere til kan du møte i Drøbak Akvarium.

Foto: Hanne Røn Arntsen / NRK

Har du møtt paddetorsken? I Drøbak Akvarium kan du se både den, babyrognkjeks og mange andre lokale arter fra det våte element. Akvariet viser frem Oslofjordens dyreliv og har mange små og store akvarier, til og med et berøringsbasseng. Etterpå kan du ta turen til den populære Badeparken i Drøbak.

5. Fra gods til fjord

Her starter Lysakerelva

HER STARTER LYSAKERELVA: Bildet er tatt ved uløpet av Bogstadvannet. Turen ned til Oslofjorden er cirka 7 kilometer lang og har en høydeforskjell på 145 meter.

Foto: Erik Unneberg

En «hemmelig» tur – turen langs Lysakerelva er ikke så godt kjent. Det kan du gjøre noe med: Gå den. Det går turvei og stier langs elva. Vil du ha en fjong start kan du jo starte fra flotte Bogstad gård, eller følge Ankerveien fra Bogstad camping bort til elva. I den andre enden venter Oslofjorden ved Lysaker. Underveis passerer du juv, fosser og mye vegetasjon, men også boliger og industri, med informasjonsskilt om industrihistorien. Kanskje ser du også elvepadlere?

6. Kanotur

Padling på Bjørnsjøen i Nordmarka

PADLING PÅ BJØRNSJØEN: En klassisk padletur går tvers gjennom Nordmarka fra Mylla og ender på Skar i Maridalen. I bakgrunnen skimtes Kikutstua.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Padling er en hyggelig sommersyssel, og det mangler ikke vann å padle på i vårt distrikt. Har du ikke egen kano kan du leie mange steder: Både Kikutstua og Bjørnholt i Nordmarka og Vangen i Østmarka leier ut, eller du kan ta en natt på en av DNT-hyttene som har kanoer gjestene kan bruke. Øvresaga, Røyrivannskoia og Katnosdammen er blant hyttene som har kano eller robåt, men de er ikke de eneste, sjekk DNT Oslos hytteoversikt.

7. Biter ørreten?

Sjøørretyngel i Akerselva

NY FISK TIL FISKERNE: I midten av juni satte Oslomarkas fiskeadministrasjon ut 30 000 yngel av sjøørret i Akerselva.

Foto: NRK

På forsommeren ble det satt ut 2000 merkede ørreter i marka rundt Oslo og Akershus, og tar du en av dem kan du vinne premie, sjekk nettstedet markafiske.no. Men du behøver ikke konkurrere, det er jo bare å ta med stanga og dra ut i skogen. Eller til Akerselva, der det er satt ut masse yngel. Husk fiskekort! Hvis du vil forsøke deg i Østmarka, finner du fisketips her.

8. God, gammeldags bærtur

Blåbær

SUNN FRISTELSE: Bærtur er både hyggelig og nyttig, og nå begynner blåbærene å bli modne.

Foto: Tor Beisvåg

Det ryktes at de første blåbærene allerede er modne. Snart vil du også finne markjordbær, og så kommer bringebærene. Finn deg et nærliggende skogholt og se deg rundt. Vi røper ikke yndlingsstedet, men åpne områder i skogen, som for eksempel et skikkelig gammelt hogstfelt, er et godt utgangspunkt for blåbærplukking. Sunne er de også, bærene.

9. Eidsvoll – demokratisenteret

Eidsvoll 17. mai 2014

MYE FOLK: Eidsvollsbygningen er et populært reisemål, men i sommer blir det neppe så mye folk som her. Bildet er nemlig tatt på 17. mai i jubileumsåret 2014.

Foto: Marta Bjørnøy Lalim / NRK

Grunnlovsjubileet er over, men Eidsvollsbygningene består. Føler du behov for en historiegjennomgang er dette stedet. Besøk den gamle Eidsvollsbygningen og det nye demokratisenteret for unge, som bygger bro fra 1814-historien til dagens demokrati.

10. Landets minste by

Jernbanebroen i Hølen

JERNBANEBROEN I HØLEN: Den gamle broen troner høyt over Såna (Hølenelva) og Store Strandgate. Broen ble bygget i 1879 og var i bruk frem til 1996, da det ble tatt i bruk en ny bro litt lenger ned i Hølendalen.

Foto: Eivind Molde / NRK

Hølen er Sons ukjente nabo. Hølen (uttales Høl'n) var Norges minste by frem til den ble innlemmet i Vestby kommune i 1943. Tidlig på 1900-tallet var det også et skatteparadis, med 3 % skatt. Fint å gå eller sykle fra Son, tre kilometer langs elva Såna. Unn deg en sommerdag der du vandrer blant gamle trehus og de flotte steinhvelvbroene Rafsal og Bommen fra før 1850, før du tar en pause, kanskje på den lokale kafeen? Det lille tettstedet har både filmklubb, teatergruppe og idrettsklubb.

11. På fylkestoppen i Akershus

Innholdet som lå her kan ikke vises.

Fjellsjøkampen er den høyeste toppen i Akershus. På toppen står det et utsiktstårn som sørger for vid utsikt, og du får også litt fjellfølelse på vei mot toppen. Turen opp er i underkant av 3 kilometer fra nærmeste p-plass.

12. Høyest i by'n

Kjerkeberget i Nordmarka

HØYDEHUS I OSLO: Den gamle brannvakthytta på Oslos høyeste topp, Kjerkeberget.

Foto: Erik Unneberg

Det høyeste punktet i Oslo er også byens nordligste. Kjerkeberget ligger midt i Nordmarka og er turen verdt. På toppen 629 moh ligger en gammel brannvakthytte, og fra toppunktet har du flott utsikt over Oslomarka. Det er fint å sykle til Sandungen gård og så gå stien til topps. Det er mange startsteder for sykkelturen, blant annet Frognerseteren og Stryken.

13. Smaragdgruvene i Eidsvoll

Edelstein ved Mjøsa

EDELSTEIN VED MJØSA: Norges eneste smaragdgruve ligger ved Mjøsas bredder.

Foto: NRK

I sørenden av Norges største innsjø, Mjøsa, ligger Nord-Europas eneste smaragdgruve. I området finnes det 12 gruveganger, den lengste går 80 meter inn i fjellet. Gruvedriften ble startet i 1899, men nedlagt allerede etter 10 år, selv om smaragdprisene var høye. I dag utvinnes 90 % av all smaragd i det søramerikanske landet Colombia, men du kan selv gå på edelsteinsjakt på Mjøsas bredder.

14. Ta damptoget

Damplokomotiv

TERTITTEN: Urskog-Hølandsbanen gikk mellom Sørumsand og Skulerud og var i drift fra 1896 til 1960. Togturen tar rundt 1 time og har tidsriktige stasjoner.

Foto: NRK

Plysj eller trebenk? Barn i alle aldre vil more seg på tur med «Tertitten» i Sørumsand eller Lommedalsbanen i Bærum. Disse smalsporede museumstogene har faste kjøredager i sommer. Lommedalsbanen ble bygget for å vise bruken av ulike typer anleggsjernbanemateriell, og lå først i en privat hage! Urskog-Hølandsbanen gikk i ordinær gods- og persontrafikk. Banen ble bygget på billigste måte som en såkalt «tertiærjernbane», noe som ga den tilnavnet «Tertitten».

15. I detektivens fotspor

Restaurant Schrøder

STAMSTED: Romandetektiv Harry Holes stamrestaurant Schrøder ved St. Hanshaugen i Oslo.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Den svenske byen Ystad har sin Wallandervandring, men også i Oslo kan du bli bedre kjent med en romanhelts jaktmarker. Denne guidete turen går gjennom deler av Oslo sentrum og tar deg med til steder som har tilknytning til de mange sakene detektiv Harry Hole har jobbet med.

16. Turguider til hovedstadens natur

Turguider i Oslo
Foto: NRK

Oslo kommune har laget mange turguider og kart. Du kan laste ned brosjyrer om både Akerselva og øyene, samt kart for både øst, vest og sentrum.

17. Turkart i Akershus

Turkart Follo
Foto: skjermdump / NRK

Akershus fylke har kart på nettet. Hak av for f.eks. friluftsliv eller kulturminner. Mange kommuner har også laget egne turkart, søk på kommunens navn + turkart på nettet og sjekk ut det du finner.