Hopp til innhold

- Høyre trenerer Vålerenga stadion

Vålerengas drøm om å eie sitt eget stadion i Oslo øst kan bli knust. Arbeiderpartiet kaller Høyres idé om å la kommunen overta stadionprosjektet ren trenering.

Vålerenga kultur- og idrettspark

Høyre vurderer å kommunalisere Vålerenga stadion på Valle.

Foto: HENT Entreprenør

Seks år etter at Oslo bystyre vedtok å gi Vålerenga stadiontomt til én krone - og kun dager før saken skulle sluttbehandles i rådhuset - stiller Høyre spørsmål ved om klubben overhodet er i stand til å bygge et stadion.

Det er konkursspøkelset som skremmer Høyre-representantene James Stove Lorentzen og Hermann Kopp, henholdsvis leder og medlem av bystyrets finanskomité.

I et brev til byrådet skriver de to følgende:

«I den senere tid har det kommet frem en rekke foruroligende opplysninger om økonomien i Vålerenga. Det er innkalt til ekstraordinær generalforsamling, styrelederen fratrer, den økonomiske støttespilleren har varslet at han ikke lenger vil støtte klubben, pressen spekulerer i om klubben kan gå konkurs og i så fall må starte på nytt i en av de lavere divisjoner.

Det er derfor naturlig å be byrådet om å bringe nærmere klarhet omkring klubbens økonomiske situasjonen, herunder konsekvensen av en eventuell konkurs.»

Kommunen bygger stadion

For å være sikre på at det overhodet blir noen ny storstue for fotball i Oslo øst, ber de byrådet vurdere en «kommunalisering» av hele stadionprosjektet.

Løsningen innebærer at det er Oslo kommune som bygger stadion i stedet for Vålerenga. Klubben vil bli redusert til leietaker av kommunen. Vålerenga vil dermed ikke få oppfylt det mangeårige ønsket om å være herre i eget hus.

I brevet til byrådet skisserer Høyres to bystyrerepresentanter også vilkårene for en eventuell leiekontrakt:

«Leieforholdet forutsetter at klubben spiller i en av de to øverste divisjoner for fotball (Tippeligaen eller dagens 1. divisjon).

Hvis Vålerenga mister plassen i de to øverste divisjoner, vil det være naturlig å tilby stadionet til den Oslo-klubben som til enhver tid spiller på høyeste nivå.»

Rina Mariann Hansen

Nestleder i finanskomitéen, Rina Mariann Hansen (Ap).

Foto: Olav Juven / NRK

- Ren trenering

– Å utsette saken for å få vurdert dette er helt uaktuelt og ren trenering, konstaterer nestleder i finanskomitéen, Rina Mariann Hansen fra Arbeiderpartiet.

– De har hatt seks år på seg siden bystyret fattet vedtaket. Det er veldig påfallende at de kommer på dette under en uke før komitéen skal behandle saken, sier Hansen.

Det er to saker om Vålerenga stadion som skal behandles i bystyrets komitéer onsdag og i selve bystyret neste uke.

Den ene er reguleringssaken som åpner for bygging av fotballstadion og skøytehall, 60.000 kvadratmeter med kontorer, rundt 400 leiligheter, videregående skole og barnehage.

Reguleringsplanen for Vålerenga kultur- og idrettspark vil etter alle solemerker skli glatt gjennom i byutviklingskomitéen.

Den andre saken handler om det kompliserte økonomiske avtaleverket som gjør utbyggingen mulig. Den skal behandles i finanskomitéen samtidig som selve utbyggingssaken går i byutviklingskomiteen, og det er den Høyre vil ha utsatt.

James Stove Lorentzen

Leder i finanskomitéen, James Stove Lorentzen (H).

Foto: Høyre

Utsettelse i et eller to møter

– Det er kun snakk om en utsettelse i ett eller to møter, rett og slett for å sikre ansvarlig saksbehandling, sier komitéleder James Stove Lorentzen (H).

Han sier at selv om saken har versert i seks år, er dette første gang bystyrets finanspolitikere behandler det kompliserte avtaleverket. Han sier også at Høyre ikke har tatt stilling til hvilken løsning de vil gå for.

– Vi vil ta oss tid til å vurdere den eventuelle risikoen ved det opplegget som er lagt fram og hvilke konsekvenser det kan ha. Det er blant annet viktig å sørge for at Oslo får den skolen som er en del av prosjektet, sier Lorentzen.

Opplegget innebærer at Vålerenga videreselger næringstomtene til NCC, men selv står for utbyggingen av selve stadion og den videregående skolen. Skolen skal leies ut til Oslo kommune.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vålerenga kultur- og idrettspark

Vålerenga kultur- og idrettspark

Foto: HENT Entreprenør

Må låne store summer

I tillegg til salgsinntektene fra læringstomtene og leieinntektene fra skolen er det anslått at klubben må ta opp mellom 375 og 400 millioner kroner i lån.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann i bystyret, Jøran Kallmyr, er enig i at flere spørsmål krever svar før det er forsvarlig å behandle saken.

– Vi står fast på vedtaket om å gi Vålerenga stadiontomt til én krone, sier Kallmyr.

– Men vi gikk ikke inn for dette for at Vålerenga skulle settes seg seg i dyp gjeld. Tanken var derimot at klubben skulle sikres en robust økonomi for å utvikle både elitesatsingen og breddefotballen.

– Vi må også sikre oss at vi subsidierer Vålerenga og ikke NCC, slår Jøran Kallmyr fast.

Høyres byrådspartner Venstre har følgende kommentar til utspillet fra Høyre-representantene:

– Vi forholder oss til vedtaket om å gi Vålerenga tomt til én krone for å gjøre klubben i stand til å bygge nytt stadion. Inntil det er eventuelt er klarlagt at de er ute av stand til å gjøre dette, følger vi det løpet som er lagt, sier Oslo Venstres leder Espen Ophaug.

Vålerenga selv anser Høyres tanke om en «kommunalisering» av stadionprosjektet som så hypotetisk at klubben velger å ikke forholde seg til det.

Åge Petter Christiansen

Åge Petter Chistiansen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

VIF møtte politikerne

Tidligere styreleder i Vålerenga Fotball, Åge Petter Christiansen, har fortsatt ansvaret for stadionprosjektet. Han møtte finanspolitikere fra flere partier, deriblant Høyre, tirsdag formiddag. Christiansen konstaterer at reguleringssaken later til å være ukontroversiell og velger å ikke uroe seg over avtaleverket.

– Det er naturlig at politikerne stiller grundige spørsmål når de behandler så store utbyggingssaker.

– Hvis begge sakene blir behandlet i bystyret i løpet av september, er det en framdrift vi er fornøyd med, sier Åge Petter Christiansen.