Hopp til innhold

Vil tillate mudring om sommeren i to år

Fredrikstad kommune bør si ja til mudring også i sommermånedene når innseilingen til Borg havn skal utvides, mener ordføreren.

Innseiling Borg havn

Innseilingen til Borg havn bør mudres mener Kystverket. Det er søkt om å jobbe kontinuerlig i to år med prosjektet. Ordfører i Fredrikstad anbefaler kommunen å si ja til at arbeidene går hele sommeren.

Foto: Rainer Prang

I utgangspunktet skal det ikke foregå mudring i sommermånedene for å redusere ulempene for de som bruker sjøen og kystområdene til rekreasjon.
Men i forslaget til uttalelse foreslår ordføreren at Fredrikstad kommune ikke skal motsette seg mudring om sommeren dersom Miljødirektoratet finner det tilrådelig.

– Nå er det jo slik at vi uttaler oss til behandlingen i Klima- og miljødirektoratet og så er det de som må ta avgjørelsen om hva som er tilrådelig. Men vi mener jo at man må gjøre dette på en så skånsom måte som mulig og selvfølgelig så raskt som mulig, sier Jon-Ivar Nygård ordfører i Fredrikstad (Ap).

Jon-Ivar Nygård

– Jeg håper også at det er forståelse for at vi som lokalsamfunn må ha mulighet til å utvikle havna vår og at det er viktig med en sikker farled, sier Jon-Ivar Nygård ordfører i Fredrikstad (Ap).

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

Voldsomme dimensjoner

Det er store dimensjoner på arbeidet som skal utføres. I innstillingen står det:

«Tiltaket omfatter mudring av cirka 2,75 millioner kubikkmeter løsmasser og sprengning av cirka 250.000 kubikkmeter fjell. De mest forurensede massene skal deponeres på land (ca. 465.000 kubikkmeter), mens øvrige løsmasser skal deponeres i to sjødeponier (Møkkalasset og Svaleskjær), beliggende både i Fredrikstad og Hvaler. Tiltakets varighet er anslått til to år, med oppstart sommer-høst 2016.»

Blant annet hytteeiere på Hvaler og miljøorganisasjoner er sterkt kritiske til hele prosjektet og Nygård har også forståelse for deres standpunkter.

– Jeg har forståelse for at det er skepsis. Det har vi sett ved andre større mudderprosjekter også, men jeg håper også at det er forståelse for at vi som lokalsamfunn må ha mulighet til å utvikle havna vår og at det er viktig med en sikker farled slik at vi unngår ulykker som selvfølgelig også ville skade miljø og natur, sier Nygård.

Kobberholdig slam

Forslaget til uttalelse legger også opp til at det ikke er noe absolutt krav at kobberholdig slam må deponeres på land, selv om dette er vedtatt i en reguleringsplan.

– Jeg er kjent med at det jobbes med forslag hos partiene som vil stramme det noe til. For det er viktig for oss å understreke at når det gjelder dette med å fravike en reguleringsplan som nylig er vedtatt, så skal det relativt mye til at kommunen gjør det.

Politikerne i formannskapet skal behandle saken torsdag. Høringsuttalelsen skal endelig vedtas av bystyret.