Hopp til innhold

Vil kutte hoder i kommunestyret

Dårlig rekruttering og dårlig økonomi kan føre til færre kommunestyrerepresentanter.

Thor Edquist

FLERE BØR FRIKJØPES. Halden-ordfører Thor Edquist (H) mener det ligger konkrete besparelser i å redusere antallet hoder i kommunestyret, men han sier også at flere politikere bør få frikjøp, for å kunne gjøre gode vedtak.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommunestyre består av 49 representanter fordelt på ni partier.

Men for framtiden kan det bli færre representanter, dersom ordfører Thor Edquist (H) får det som han vil.

I et intervju med Halden Arbeiderblad heter det at Edquist vil vurdere å redusere antallet hoder i kommunestyret med ti representanter.

- Om tallet blir 39 vet jeg ikke, men vi vil arbeide for å få antallet representanter ned. De fleste andre kommuner har færre representanter.

Det er dyrt og uhensiktsmessig å ha et så stort kommunestyre. Det er noe som henger igjen i Halden fra kommunesammenslåingen i 1965, sier Edquist til NRK.

Les også:

Kommunestyre Halden

IKKE LENGER 49. Haldens ordfører mener at 49 representanter i Halden kommunestyre er dyrt og uhensiktsmessig.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

- Ser ingen ulemper

Når diskusjoner rundt reduksjon av kommunestyrerepresentanter dukker opp, hevdes det fra små-partiene, at kutt i antall hoder vil gi et dårligere demokrati med mindre politisk bredde.

Det tror ikke Edquist.

- Det har vært utredet i Halden tidligere, og da kom man fram til at det ville gå mest utover de største partiene. Det vil for Haldens del si Ap og Høyre, sier han.

Hva er ulempene slik du ser det?

- Jeg ser per i dag ingen ulemper, sier Thor Edquist til NRK.

Les også:

- Ville kommet uansett

Halden kommune sliter tungt økonomisk, men det er ikke primært derfor Edquist nå vil se på antallet hoder i kommunestyret.

- Dette ville vi sett på uansett. De fleste kommuner har færre representanter enn Halden, sier han.

Ordføreren peker på at kommunestyrerepresentantenes godtgjørelse totalt sett ikke er så stor, men at hele apparatet rundt det å ha 49 representanter krever mye.

- Hver representant får i Halden 855,- kroner per møte, i størrelsesorden 70.000-80.000 kroner årlig. Men administrasjonen bruker mye tid på å finne vikarer for medlemmer som ikke kan møte. Den jobben blir også enklere med færre medlemmer, sier Thor Edquist.

Les også:

- Ingen står i kø for å bli politikere

Bortsett fra økonomien og hva et kutt på ti politikere innebærer i penger, gjenspeiler et slikt kuttforslag at det er vanskeligere å skaffe interesserte til å ta på seg verv?

- Folk står ikke i kø for å bli politikere. Vi må i fremtiden gjøre jobben mer interessant, blant annet ved å jobbe mer på overordnet nivå. Politikerrollen vil endre seg mye i årene som kommer, sier han til NRK.

Edquist peker på Kommunal- og Regionaldepartementets kriterier for god kommunestruktur, der det på side 103 blant annet heter:

«Utviklingen har gitt lokalpolitikere nye styringsutfordringer. Lokalpolitikerne er kommet i en situasjon der det i stor grad forventes at de skal styre i «stort» og ikke i «smått», og at de skal styre på bakgrunn av de resultatene som kommunen oppnår. En slik utvikling kan bidra til å sette press på fritidspolitikeren, som kanskje engasjerer seg i lokalpolitikken med utgangspunkt i det konkrete - og enkeltsaker».

Ordføreren ser ikke nødvendigvis for seg at Halden kommune får heltidspolitikere, men at de politikerne som skal fatte avgjørelser må frikjøpes i større grad enn tidligere.

- Ikke nødvendigvis heltidspolitikere, men frikjøpte politikere i en eller form. Små kommuner som Strømstad og Tanum, har begge frikjøpte politikere til å lede sine utvalg, sier han.

Per Egil Evensen, Frp Halden

GOD FRP-POLITIKK. Per Egil Evensen mener en ordning med færre politikere vil gi et mer oversiktlig politisk liv i kommunestyret og i hovedutvalgene.

Foto: Kjetil Berg

Full støtte fra Fremskrittspartiet

I Halden er det et flertall bestående av Høyre, Venstre, Kristlig Folkeparti og Senterpartiet som styrer. Miljøpartiet De Grønne tilhørte tidligere denne fløyen, men står nå alene mellom posisjonen og opposisjonen, som består av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Pensjonistpartiet.

- Dette er god Frp politikk. Vi prøvde å få dette igjennom da Høyre, Ap og Frp styrte sammen i 2003-2007, men da var Høyre imot, sier Fremskrittspartiets gruppeleder Per Egil Evensen til NRK.

Han mener det ikke vil innebære noe problem å kutte antallet hoder i kommunestyret.

- Det vil fortsatt være en prosentvis fordeling i kommunestyret, slik at alle partier får plasser etter størrelse. Imidlertid kan det inntreffe at de med færrest oppslutning ved valg går ut, men slik er det jo på en måte også i dag, sier Evensen.

Ønsker parlamentarismen velkommen

Per Egil Evensen mener en ordning med færre politikere vil gi et mer oversiktlig politisk liv i kommunestyret og i hovedutvalgene.

- Deltagende politikere med vara utgjør i dag et svimlende antall, som gir et uoversiktlig politisk liv. Heltidspolitikere og parlamentarisme hilser Halden Frp velkommen, sier han.

Et kutt i antallet kommunestyrehoder kan få et massivt politisk flertall i Halden.

Også fra opposisjonen er det tidligere sendt tydelig beskjed, sier SVs Frithjof Dahlen, og viser til felles budsjettforslag for 2014 fra Ap, SV og Pensjonistpartiet der det heter

"Det startes en utredning i 2014 for å vurdere en reduksjon av kommunestyrets størrelse etter valget i 2015".

Geir H. Sandsmark, Venstre Halden

NEI TAKK! -Reduksjon av kommunestyrerepresentanter er en begrensing av mangfoldet, ikke bare i form av antall partier, men også ved mulig bredde innen større partier, sier Sandsmark i Venstre.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Begrenser mangfoldet

Men hos Høyres våpendrager i posisjonen, Venstre - faller ikke forslaget om å kutte antallet hoder i kommunestyret i god jord.

- Saken er ikke drøftet i Venstre. Derfor er svarene uttrykk for mitt syn, sier gruppeleder Geir Helge Sandsmark og fortsetter

- Reduksjon av kommunestyrerepresentanter er en begrensing av mangfoldet, ikke bare i form av antall partier, men også ved mulig bredde innen større partier. Derfor er jeg for å beholde antallet kommunestyrerepresentanter slik det er i dag. Mange kommuner har redusert antallet representanter og en fortsettelse av denne trenden er en svekkelse av demokratiet, sier Venstre-lederen.

Han mener henvisningen til heltidspolitikere kan tolkes som en hentydning til innføring av en byrådsmodell, som han ikke har tro på.

- Dette er jeg ikke tilhenger av for Haldens del, idet det vil bli dyrt og gi enda flere utfordringer på åpenhet enn de vi allerede har. I tillegg vil en slik modell øke avstanden mellom politikere og kommunens innbyggere.

En av de store fordelene med lokaldemokratiet slik det praktiseres i dag, er at politiske verv innehas av alminnelige borgere. Venstre ble i sin tid stiftet for å styrke folkestyrets makt over embedsverket. Vi vil fortsatt arbeide for et reelt folkestyre der borgerne selv deltar og har makt, sier Geir Helge Sandsmark til NRK.