Hopp til innhold

Vil ha personlig økonomi inn i skolen

Stortingspolitiker Erlend Wiborg mener personlig økonomi bør bli en del av skolen for å få ned antallet nordmenn med gjeldsproblemer.

Illustrasjonsfoto

Aldri før har flere nordmenn hatt betalingsanmerkninger enn nå. Personlig økonomi må inn i skolen, sier Erlend Wiborg.

Foto: Comnet / Scanpix

Erlend Wiborg

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg mener ungdom må lære om personlig økonomi på skolen.

Foto: TERJE STEN JOHANSEN/Fremskrittspartiet

Over 235 000 nordmenn er svartelistet, og skylder til sammen over 36 milliarder kroner. Aldri før har så mange fått betalingsanmerkninger, skrev VG mandag.

Nå må personlig økonomi inn i skolen, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp).

– Det er et stort problem. Vi må bevisstgjøre ungdom og sørge for at de har nok kunnskap om personlig økonomi. Jeg og Frp mener at personlig økonomi bør inn i skolen. Elevene må lære at om man tar opp et forbrukslån, så må det nedbetales.

– Alle skal ha alt

Ifølge tallene til kredittinformasjonsbyrået Experian er Østfold et av fylkene som har flest personer med gjeldsproblemer.

Østfold-politiet registrerte 9400 saker, eller utleggsforretninger i 2007. I år ser det ut til å bli 17 400 saker.

Rådgiver Monica Lægreid i Østfold politidistrikt tror noe av grunnen til økningen er at kreditt har blitt langt mer akseptert i samfunnet.

– Kreditten er veldig lett tilgjengelig i dag. Det er mer akseptert å benytte kreditt, og alle skal ha sitt kredittkort. Også er dagens samfunn slik at alle skal ha alt, og vi skal ha det med en gang. Da er det lett å bruke kreditt.

Sliter med skolen

Politiet setter nå inn tiltak for å hindre at folk får gjeldsproblemer.

– Dette er absolutt et økende problem. Det er ikke spesielt blant de unge, men det er de som er fremtidens forbrukere og kredittakere, så vi må sette inn støtet der, sier Lægreid.

Politidistriktet har nå fått penger til formålet fra Barne- og likestillingsdepartementet. De skal brukes i 2015.

– Vi har fått pengene og skal bruke dem. Men vi har hatt litt problemer med å komme inn i skolene for å snakke om dette med betalingsproblemer. Det er fordi skolene har veldig mange andre ting på tapetet, forteller hun.

Nødvendig tiltak

Men det kan det bli endring på dersom stortingspolitiker Wiborg får det som han vil.

Han mener at personlig økonomi som en del av undervisningen på skolen er et nødvendig tiltak for å få ned tallene.

– Det er viktig å sørge for at elevene lærer om hva personlig økonomi handler om allerede på ungdomsskolen, og ikke minst på videregående. Man må få ordentlig innprentet hva slags konsekvenser dette kan ha. Både politi, namsmann, Nav og andre instanser bør inn i skolen, sier han.