Hopp til innhold

Vil få flere innvandrere til å stemme

Askim kommune satser stort på å få flere innvandrere til urnene ved årets stortingsvalg.

Anne Lein og Romia Khan

Anne Lein i Askim kommune sammen med Romia Khan. I bakgrunnen henger noen av de flerspråklige plakatene som oppfordrer til å stemme.

Foto: Marianne Løkkevik / NRK

Valgdeltakelsen blant innvandrere var på 53 prosent ved forrige stortingsvalg. Det har Askim kommune i Østfold bestemt seg for å gjøre noe med.

– I løpet av de siste årene har vi gjort oss den erfaringen at det er muntlig informasjon som fungerer best. Derfor vandrer vi rundt og snakker med folk, forteller Anne Lein, rådgiver for mangfold og integrering i kommunen.

Valgmateriell på mange ulike språk og valgmøter med tolker er andre ting som skal lokke flere av kommunens innvandrere til stemmelokalene.

Tolker og flerspråklige plakater

Pakistanske Romia Khan har jobbet sammen med Anne Lein og flere andre for å finne ut hva Askim, med sine 70 nasjonaliteter, kan gjøre for å øke valgdeltakelsen.

– Kommunen har gjort noe veldig fint. De tar med oss vanlige folk inn i møtesalen og spør: «hva er det vi kan gjøre for å få dere til å komme til urnene?». Det blir ikke en ovenfra og ned-mentalitet, forklarer Khan.

18,5 prosent av Askims befolkning er innvandrere. Ved forrige stortingsvalg deltok under 40 prosent av dem som kunne stemme.

(Teksten fortsetter under bildet)

Vil få flere innvandrere til å stemme

En del av prosjektet går ut på å henge opp flerspråklige plakater som oppfordrer folk til å stemme.

Foto: Marianne Løkkevik / NRK

Det gav kommunen en valgdeltakelse langt under landsgjennomsnittet. Derfor stiller alle partier med stands og tolker på minst ti språk før valget 9. september.

– Innvandrerne forteller meg at «ja, vi vil stemme, men vi vet ikke hva vi skal stemme. Hvordan skal vi finne ut av det? Dette må dere gjøre noe med», forteller Lein.

– Det har vi prøvd å gjøre. Personlig kontakt er kjempeviktig, og det å ha nøkkelpersoner innenfor hver nasjonalitet er også kjempeviktig. Det får vi til i større og mindre grad, fortsetter hun.

– Vi håper at vi kan få valgdeltakelsen sakte, men sikkert opp på nivå med resten av befolkningen. Vi tror det kan ta noen år, men vi tror vi er på vei.

Forskere spente på resultatet

Johannes Berg

Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning.

Mange politikere og forskere venter spent på resultatet av prosjektet i Askim. Nå skal Statistisk sentralbyrå måle om jobben kommunen gjør har noen effekt.

– Det hadde vært veldig fint om Askim hadde fått til noe på dette området, sier Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Han forsker på valgdeltakelse blant innvandrere.

– Det blir spennende å se om det har en effekt. Dette er noe mange er interessert i, om det er noen konkrete tiltak man kan gjøre, og om de kan ha en effekt på deltakelsen, sier Berg.