– Det burde være unødvendig at politiet skal passe på voksne

Politiet mer enn dobler bemanningen på skjærtorsdag.

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

UP-sjef, Follo og Østfold, Stein-Olaf Røberg forbereder seg på skjærtorsdag.

Foto: Politiet

– De tar frem gode gamle biler, laster dem med alkohol, og kjører de aktuelle strekningene for å kose seg. Problemet er at de går utenfor de rammene som er satt, og det betyr at vi må inn å korrigere, sier UP-sjef i Follo og Østfold Stein-Olaf Røberg.

Tradisjonen tro kommer flere tusen nordmenn til å fylle gatene i den svenske byen Strömstad på skjærtorsdag.

De siste årene har UP samarbeidet med både norsk og svensk politi for å holde kontroll på feiringen – det gjør de også i år.

– Det er så mye trafikk som går til Strömstad og Halden, så vi samarbeider med lokalt politi og vi har på en stor styrke i hele morgen. Styrkene blir nok mer enn doblet, sier Røberg.

– Men man kan jo lure på hvorfor det er nødvendig å sette inn ekstra styrker. Det burde være unødvendig at politiet skal passe på voksne folk, som det tross alt er snakk om her, legger han til.

Les også:

Tror ikke stengte pol har mye å si

I 2010 ble 60 personer bøtelagt eller satt i fyllearresten. I fjor sank tallet til 22. Svenskene gir mye av æren til de to polene i Strömstad, som har holdt stengt de siste årene.

– I 2012 kommer vi til å følge modellen fra de senere årene. Det betyr at vi legger om trafikken i sentrum, og vi stenger begge Systembolagets utsalg, sier Strømstad kommunes Kultur- og informasjonssjef, Jan Palmblad.

Røberg tror imidlertid ikke at stengte pol har så mye å si for de feststemte nordmennene.

– For de som kjenner til dette, og som har bestemt seg for å dra, så betyr det ikke noe at polene har stengt. De har med seg egen alkohol, og får tak i det på annet vis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjærtorsdag i Strömstad

Store styrker fra norsk og svensk politi kommer til å være i arbeid for å holde orden i både Strömstad og Halden i morgen.

Foto: Martin Tangen Schmidt

Valfarter over grensa

Rundt 8–10 000 nordmenn reiser over grensen skjærtorsdag både for å handle og more seg. Kronekursen er i norsk favør, og det pleier å resultere i giganthandel under påskedagene.

– Nordmennene er som vanlig hjertelig velkomne hit, sa Strømstad kommunes Kultur- og informasjonssjef, Jan Palmblad, til NRK.no i mars.

I Sverige er butikkene vidåpne både skjærtorsdag og øvrige påskedager, og nordmennene pleier å komme i hopetall.

Men gjennom årene har mye av den norske "moroa" også bestått i gateslagsmål, hærverk, drikking og urinering på åpen gate, og det ble etter hvert masse ubehagelig bråk i Strømstad.

– Dette er et miljø som vi kaller for rånere, også er det en del ekstra folk som ønsker å se på dette, noe som gjør det ugreit for politiet, sier Røberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Frykter dramatisk økning i ledighet

  – Det er svært dramatisk for Østfold at Moss Lufthavn Rygge legges ned. Det sier LOs distriktssekretær i fylket, Ulf Lervik. Det betyr at nær 1000 arbeidsplasser forsvinner i Rygge. Han har beregnet at det betyr en økning i ledigheten på 21 prosent.

  – Jeg har alt vært i kontakt med Nav for å forberede oss dersom det skulle gå så galt som det nå ser ut for, sier Lervik.

 • – Regjeringen må snu

  Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth håper regjeringen og samarbeidspartiene snur i saken om flypassasjeravgiften når revidert nasjonalbudsjett skal behandles. Styret i Rygge Sivile Lufthavn vedtok i går å legge ned driften på Rygge fra 1. november som konsekvens av avgiften.

  – Dette blir for dumt, at man setter 1000 arbeidsplasser i fare i et land som etterhvert opplever at arbeidsledigheten stiger, sier Haabeth

 • Krever erstatning for fengsling

  En Fredrikstad-mann går til erstatningssak mot Staten, etter at han satt fengslet i åtte måneder i 2010. Det skriver Fredriksstad Blad. Mannen ble tiltalt etter brannen i Kebab House i Fredrikstad, men ble frifunnet for anklagene i Borgarting lagmannsrett. Mannen har så langt fått 20.000 kroner i kompensasjon fra Staten. Han hadde rundt 60.000 kroner i måneden i inntekt før han ble fengslet.