Hopp til innhold

– De gidder ikke å betale for vaksinen

Skoleelever får beskjed om at de må ta regningen selv hvis de vil vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Det er det ikke alle som vil.

Hjernehinnebetennelse-vaksine

Flere elever lar være å ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse fordi de synes det er for dyrt.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Folkehelseinstituttet anbefaler ungdom mellom 17–19 år å vurdere å ta vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Årsaken er at ungdom i denne alderen er en av de aldersgruppene som har høyest forekomst av meningokokksykdom. I tillegg kan en kombinasjon av tett samvær med andre, festing og lite søvn gi økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom.

Ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg dropper nesten halvparten av elevene å ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse.

500 kroner for et potensielt livreddende stikk i armen synes de er i det meste laget. Ungdommen må nemlig betale for vaksinen selv.

– Det jeg hører mest er at de ikke gidder å betale så mye penger for vaksinen. Det er et ganske stort beløp for å få et stikk i armen. De tenker også at dette ikke er en sykdom som kommer til å ramme dem, sier Erlend Ludvig Alvsvåg, som er elev ved skolen.

– Staten bør ta regninga

Elend Ludvig Alvsvåg

Erlend Ludvig Alvsvåg er en av dem som valgte å ta vaksinen.

Foto: Bjørn Ruud/NRK
Tove Ødegaard

Helsesøster Tove Ødegaard mener staten burde tatt regningen for å ta vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Foto: Bjørn Ruud/NRK
Hjernehinnebetennelse-vaksine

Et lite stikk er alt som skal til for å bli vaksinert mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Erlend har selv valgt å betale for å ta vaksinen. Men helsesøster Tove Ødegaard ved St. Olav skulle ønske det var flere av ungdommene som tok seg råd til å gjøre det samme.

Hun mener en løsning er å la staten ta hele regningen alene.

– De som har dårlig økonomi, og som kanskje trenger denne vaksinen mest, får ikke sjansen til å ta denne vaksinen. Hvis man skal jobbe for å utligne sosiale forskjeller i skolen, som myndighetene snakker mye om, så synes jeg å gjøre vaksinen gratis burde være et av trekkene for å få til det, sier hun.

Vaksinen skal hindre at meningokokkbakterier angriper hjernehinnene. Hittil i år er det meldt inn 19 alvorlige tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse her i landet – det samme som i hele fjor.

– Vil ha den så billig som mulig

Ti prosent av dem som får smittsom hjernehinnebetennelse dør av sykdommen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er ikke dette dramatisk nok til å legge vaksinen inn i et offentlig vaksinasjonsprogram, slik at vaksinen blir obligatorisk og dermed gratis.

Dermed er det lommeboka til den enkelte elev som bestemmer.

– Dette er viktig, for det har med helsen til elevene å gjøre. Vi ønsker helst at det skal være så billig som mulig, sier elevrådsleder Kenan Santic ved St. Olav videregående skole.