Hopp til innhold

– Sjokkerte over straffenivå for trygdejuks

Trygdejuks kan gi ubetinget fengsel. Det overrasker mange, ifølge kriminalomsorgen i Østfold.

Elektronisk fotlenke

Ubetinget fengsel for trygdesvindel overrasker domfelte friomsorgen i Østfold prater med.

Foto: Kriminalomsorgen

Ved Kriminalomsorg i frihet i Østfold setter de fotlenker på dem som får sone hjemme. En stor andel av disse er personer som er dømt for å ha svindlet NAV. Trine Guttulsrød er koordinator for hjemmesoning i Østfold, hun forteller at domfelte virker overrasket over å måtte sone.

– Vi har tenkt at kanskje man ikke er nok opplyst om hva det kan bety at man fører inn feil i meldekortene.

– Vi har en opplevelse av at folk blir veldig overrasket over at de faktisk får ubetinget fengsel for å ha ført opp feil.

Trine Gullulsrød, Kriminalomsoreg i frihet

Trine Guttulsrød, Kriminalomsorg i frihet

Foto: Heidi Gomnæs

Det er selvfølgelig sjokkerende, og vi har hatt et inntrykk av at ikke alle har vært klar over det.

Trine Guttulsrød, Kriminalomsorg i frihet, Østfold

På kriminalomsorg i frihet i Østfold begynte de med hjemmesoning med elektronisk kontroll før sommeren. Den største gruppen domfelte som innvilges hjemmesoning er promilledømte, og så er det gruppen som er dømt for trygdesvindel fra NAV.

–Ubetinget fengsel for trygdesvindel bør ikke overraske

Direktør i NAV Kontroll, Sverre Lindahl, forteller at det er store summer som NAV blir forsøkt svindlet for. Bare de fire første månedene i år har NAV anmeldt trygdemisbruk for 95 millioner kroner. Lindahl mener de som dømmes ikke bør bli overrasket over at det kan bety fengsel.

Sverre Lindahl
Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Å svindle trygdepenger er et alvorlig brudd på fellesskapets midler.

Sverre Lindahl, direktør i NAV Kontroll

– Vi er klare i alle vedtak vi sender ut at det er alvorlig å begå trygdesvindel, og at det er viktig at den enkelte stønadsmottager gir beskjed til NAV om forhold som har betydning for stønadssaken deres.

–Hva tenker du om at domfelte til soning sier de er sjokkerte?

– Jeg mener at det er såpass kjent. Det er en økonomisk kriminalitet som begås. Og når folk ikke har gitt nødvendige opplysninger, så er konsekvensene, ifølge domstolene, at du idømmes fengselsstraff hvis vilkårene er oppfylt.

Svindler i snitt 200 000 kroner

De sakene NAV anmelder har et gjennomsnittsbeløp på omtrent 200 000 kroner, forteller Lindahl. For å få ubetinget fengselsstraff er domstolspraksisen at man må ha svindlet et beløp som er høyere enn folketrygdens grunnbeløp, som er ca. 85 000 kroner.

– Å svindle trygdepenger er et alvorlig brudd på fellesskapets midler. Vi ser at folketrygden er basert på tillit. Tillit til at befolkningen gir riktige opplysninger til NAV. Når ikke det skjer anmelder vi normalt saken til politiet. Da er det viktig og allmennpreventivt at fengselsstraff blir idømt der hvor domstolene finner grunn for det.

Ved Kriminalomsorgen tror de folk ikke er godt nok opplyst

På kontoret til Kriminalomsorgen i Østfold kommer de tett på domfelte som vurderes for hjemmesoning med fotlenke. Guttulsrød forteller at domfelte har trodd de bare kunne betale tilbake.

– De er kjempe-sjokkerte. Det er jo et krav at man betaler alt tilbake, og i denne sammenhengen holder ikke det, man blir også dømt til fengsel.

– Det er selvfølgelig sjokkerende, og vi har hatt et inntrykk av at ikke alle har vært klar over det, sier Guttulsrød.