Hopp til innhold

Truet art får hjelp fra Koster

Den rødlistede planten Strandtorn, som nesten er utryddet i Østfold, skal få genetisk hjelp fra Sverige.

Strandtorn - rødlisteart
Foto: Martin Tangen Schmidt

Kristina Bjureke, botaniker

Kristina Bjureke, botaniker.

Foto: Martin Tangen Schmidt

Det finnes bare ett frøsettende eksemplar igjen av arten strandtorn i Østfold. Den står på Husebystranda i Råde. Men nå har forskere hentet frø fra Nord-Koster som de skal dyrke frem og sette ut langs kysten av fylket om noen år.

Det forteller botaniker Kristina Bjureke ved Naturhistorisk Museum, som måtte søke svenske miljømyndigheter om tillatelse til å hente frø på Koster.

Sanket 200 frø

– Det tok over et år å få godkjennelsen, men til slutt fikk vi tillatelse, og i november dro vi til Nord-Koster, hvor vi sanket 200 frø fra lokale strandtornplanter, sier Bjureke.

Dernest måtte det søkes om tillatelse fra Miljødirektoratet i Norge til å dyrke frem frøene og plante dem ut. Det er det også gitt tillatelse til.

De siste årene er det dyrket frem en del småplanter fra den eneste fertile strandtornplanten i Østfold, altså eksemplaret på Husebystranda, og disse plantene skal settes ut i år.

Bra å blande gener

Men det kan være et problem at disse plantene alle har samme genetiske opphav. Derfor kan det være bra å blande inn noen gener fra Sverige, sier Bjureke.

– Men om man skal være ærlig, kan det fort bli et problem med innavl i og med at alle disse plantene har samme mor. Derfor kan det være bra å sette ut planter utviklet fra svenske frø i nærheten av disse norske plantene, slik at de sammen kan skape en mer levedyktig stamme, sier Bjureke.