Hopp til innhold

Brannvesenet tester ut droneberedskap

Nano-droner skal gi brannvesenet i Østfold et øye i lufta.

Dronepilot med drone, brann

DRONEBEREDSKAP: Brannvesenet i Østfold skal teste ut en felles droneberedskap. Her ser vi dronepilot Espen Stabell.

Foto: Alarmsentral Brann Øst

Brannvesenet i Østfold skal prøve ut en felles droneberedskap. Med knøttsmå droner som veier lite skal de få et øye i lufta under branner eller ulykker.

I prøveperioden i 2016 legges droneberedskapen til Halden. Terje Surdal er daglig leder i Alarmsentral Brann Øst, han forteller at de har valgt å prøve ut de minste dronene.

– De har et brukergrensesnitt som gjør at de er veldig lette å ta i bruk. Den er mobil og lett slik at du har den med deg. Det er ikke noe ekstra du må pakke ut eller klargjøre.

Husbrannøvelse

DRONEBILDE: Dette bildet er tatt med drone under en brannøvelse.

Foto: Alarmsentral Brann Øst

Veier kun 18 gram

Nano-drone

NANO-DRONE: Veier kun 18 gram og forstyrrer ikke annen beredskap.

Foto: Alarmsentral Brann Øst

De små nano-dronene kommer heller ikke i konflikt med annen innsats, forteller Surdal.

– Har du politihelikopter, ambulansehelikopter eller skogbrannhelikopter i lufta, kan du ikke fly rundt med droner som veier en kilo.

Et øye i lufta

Når brannvesenet i Østfold prøver ut en felles droneberedskap, så skal den komme til nytte i hele fylket.

Skogbranner, husbranner, ulykker og leteaksjoner etter savnede personer – det er mange situasjoner hvor brannvesenet vil ha stor nytte av en drone i lufta, forteller Surdal.

– Hvis man ser på skogbrann, som er en veldig aktuell hendelse i vår region, så vil vi med øyne i lufta raskt få oversikt over spredningsfare, og hvordan man kan organisere ressursene best mulig, slik at man kan håndtere hendelsen på en best mulig måte.

Bedrer sikkerheten for mannskaper

– Vi har en del industri i vår region, og industriulykker har et potensial for utslipp av farlig gass og farlig stoff. Det å kunne ha en drone å sende frem først for å få oversikt, før man sender frem mannskaper, gjør at vi også mener dette vil kunne bidra til økt sikkerhet for mannskap og innsats, forteller Terje Surdal ved Alarmsentral Brann Øst.

Skal bli en regional ressurs

Drone, Lars Frode Bjørk

Lars Frode Bjørk

Foto: Alarmsentral Brann Øst

Ved Halden brannstasjon er de nå klare til å ta over droneprosjektet. Prosjektleder Lars Frode Bjørk forteller at de nå jobber med å få droneberedskapen etablert som en regional ressurs. Det vil si at de skal kunne bistå med droner i hele Østfold og Follo.

– Fra etter sommeren regner vi med å kunne rykke ut på relativt kort varsel. Det som blir gangen i det, er at det er det lokale brannvesenet som ser behovet, at de rekvirere den.