Hopp til innhold

Taper 130 millioner på grensehandel

Grensehandel koster grisebønder dyrt, mener landsforening..

Griser

Grisebøndene har det tøft ifølge Kjøtt og fjørfebransjens landsforbund.

Foto: Mattilsynet

Grisebønder taper minst hundre og tretti millioner kroner på grensehandel. Det sier Endre Myhr, markeds- og prognosesjef for Kjøtt og fjørfebransjens landsforbund.

– Rekordhøy utgift

Han sier at grisebønder betaler en rekordhøy omsetningsavgift på gruann av overproduksjon. Det skjer samtidig som nordmenn handler mer svinekjøtt og kjøttprodukter av svin på Svenskegrensa enn det norske overskuddet. Nå ønsker de å få stoppet lekkasjene.

Bønder som produserer gris betaler i dag en rekordhøy omsetningsavgift på grunn av en liten overproduksjon. Samtidig handler nordmenn mer svinekjøtt og kjøttprodukter av svin på Svenskegrensen enn det norske overskuddet.

Endre Myhr

Endre Myhr, Kjøtt og fjørfebransjens landsforbund, ønsker bedre forhold for grisebøndene.

Foto: Kjøtt og fjørfebransjens landsforbund

– Mens det totalt i gjennom året er underskudd av storfe og lammekjøtt i Norge, har vi et problematisk overskudd av svinekjøtt. Prisen på norsk storfekjøtt, lammekjøtt og kyllingkjøtt har de siste årene utviklet seg positivt og omsetningsavgiften på storfe og lam er på et normalt lavt nivå.Vi er enig med landbruksministeren at det ikke er noe stort problem at nordmenn handler disse kjøttslagene på grensen.

– Følger ikke prisutviklingen


– Overskuddet av gris betyr både at prisen på svinekjøtt ikke har fulgt prisutviklingen de siste årene og at omsetningsavgiften som går til å håndtere overskuddet er rekordhøy. Svinebonden betaler for dette, sier han.

En liten reduksjon av grensehandelen av svinekjøtt ville kunne gitt en halvering av omsetningsavgiften, til en mer normalt høy sats – det ville spart svinebonden for minst 130 millioner kroner, mener han.

Svinekjøtt har blitt billigere i Norge og nå vil landsforeningen ha en grisen på den politiske agendaen.

– For den svenske svinebonden betyr nordmenns handel minst tre prosent av deres samlede produksjon. Norge har ikke grensehandel i så måte at vi har innenlands avsetning av vår produksjon til andre land i stort omfang, slik både Sverige, Danmark, Tyskland og Polen har. Vi er i en skvis, svinebonden har det tøft nå og hele verdikjeden sliter med overproduksjonen. Å starte en reduksjon i handelslekkasjen på kjøtt er sterkt ønskelig, avslutter han.