Hopp til innhold

Tannlegene trekker ut millioner

Tannlegenes aksjeselskaper har blitt millionbutikk. De største selskapene i Østfold tok ut til sammen over 12 millioner kroner i utbytte i fjor.

Hilde Aas

Leder i Østfold Tannlegeforening Hilde Aas.

Foto: Steffen Fjærvik

Mange tannleger har valgt på organisere virksomheten som aksjeselskap. Regnskapene fra disse selskapene er nå åpent tilgjengelig fra Brønnøysundregistrene. Tallene viser til dels skyhøy fortjeneste, spesielt blant tannlegespesialistene.

– Fantastiske tall

De ti største AS-ene i Østfold omsatte for til sammen 122 millioner kroner i fjor. Det ga dem et overskudd før skatt på nesten 38 millioner kroner. Det forteller om en bransje der det er mulig å oppnå svært høy fortjeneste.

Resultatgrad er et økonomisk begrep som sier noe om hvor høy fortjeneste en virksomhet klarer å få ut av de pengene som kommer inn.

De ti største selskapene i Østfold satt i gjennomsnitt igjen med 28 kroner før skatt for hver hundrelapp de hadde i omsetning. Blant de femti største i Norge lå gjennomsnittet på tjue prosent, viser beregninger NRK har gjort gjennom Bizweb.

I Østfold finnes det også eksempler på tannlegeselskaper som har en resultatgrad på over 70 prosent..

Asbjørn O. Pedersen

Høgskolelektor ved HiØ; Asbjørn O. Pedersen mener tannlegenes tall er gode.

Foto: Steffen Fjærvik

Asbjørn O. Pedersen hever øyenbrynene når han ser tallene vi presenterer for ham. Pedersen er høgskolelektor og underviser i regnskap på bedriftsøkonomistudiet ved Høgskolen i Østfold.

– Jeg må si dette er en fantastisk høy resultatgrad, sier Pedersen.

– Hva kan vanlige forretningsmenn være fornøyd med i Norge?

– Hvis du sitter igjen med ti prosent, så er det bra tall. Og når du sitter igjen med over femti og opp til åtti prosent, da er det jo fantastisk.

– Hva sier dette om konkurransesituasjonen blant tannlegene?

– Som bruker burde man hatt flere her. For dette koster jo meg som kjøper eller det offentlige. De burde absolutt hatt konkurranse, sier Pedersen

Ingen av tannlegene som tjener mest i fylket ønsker å bli intervjuet av NRK om virksomheten sin, men Tannlegeforeningen mener det kan ligge mye bak tallene.

– Husk at dette er aksjeselskaper som kan ha inntekter fra eiendom og annet, sier leder i Østfold Tannlegeforening, Hilde Aas. Og selv om tallene viser at det stort sett er tannlegevirksomheten som skaper overskudd, ber verken Aas eller foreningen om unnskylding for at tannlegene tjener godt.

– Jeg kan ikke kommentere de enkelte tallene, men på generelt grunnlag kan jeg si at det er helt greit å tjene penger på tannhelse så lenge man følger lover og regler. Hvis noen klarer å få det til å gå godt, så er det hyggelig.

Hilde Aas

Ingen kommentar

Tannlegene som står bak de aller mest lønnsomme selskapene i Østfold er lite villige til å snakke om inntektene sine.

Roar Hovland er styreleder i Tannlege Roar Hovland AS, et selskap i Moss med resultatgrad på hele 73 prosent. Han svarer på enkle spørsmål når NRK ringer, men er ikke interessert i å bli intervjuet om inntektene sine.

– Jeg jobber mye, har dobbel utdanning og mange ansatte. Jeg er ikke interessert i å kommentere noe mer. Bare ta tallene som står der og bruk det, sier Hovland.

Hovlands selskap er et av de mest lønnsomme i landet. Bare to store tannlege-AS har bedre resultatgrad enn Hovland. Her er de fem mest lønnsomme i Norge av en viss størrelse:

Norges mest lønnsomme tannlegeselskaper i 2013

Selskap 

Resultatgrad

Kommune

Tannreg AS

110 %

Trondheim

Wangestad AS

89%

Bærum

Tannlege Roar Hovland AS

73%

Moss

Tannlege Annette Nordaas AS

67 %

Elverum

Tannlege Erik Pedersen AS

62%

Kristiansand 

(Tall fra de 100 største selskapene iflg. Bizweb) 

Andre tannleger er enda mindre interessert i å hjelpe til med å kaste lys over denne delen av helseøkonomien. En av tannlegene som driver med stor fortjeneste blir direkte oppbrakt når NRK ringer for å få en kommentar driften i selskapet hans.

– Jeg er ikke interessert i å diskutere dette. Farvel, er den knappe beskjeden vi får på telefonen.

Gode marginer

Nils Sundling

Nils Sundling er styreleder i Tannfeen, som driver med polske tannleger.

Foto: Privat

– Jeg tror det er opplagt for alle at marginene er gode i bransjen, sier Nils Sundling. Han har satt seg fore å ta en del av dette markedet gjennom selskapet Tannfeen, som tilbyr billige tjenester ved hjelp av polske tannlegger i Moss.

– For enkelte tannleger er det jo marginer som ingen andre kan drømme om. Driftsmarginer på femti prosent og oppover finner du jo knapt noen andre steder i næringslivet, sier Sundling.

For ham var slike marginer en viktig faktor da han bestemte seg for å starte Tannfeen.

– Vi ser en bransje der konkurransen er svært liten. Det må være mulig å drive effektiv og god tannlegebehandling med helt andre marginer og dermed også priser.

Tannfeen

Tannfeens lokaler i Moss.

Foto: Espen Torgersen

Ennå er det ikke kjent hvor god butikk Tannfeen er, siden selskapet startet våren 2014. Foreløpig har tannlegepraksisen i Moss også hatt problemer med Helsetilsynet på bakgrunn av språkproblemer hos de polske tannlegene.

Tett mellom spesialistene

Tannlegeforeningens Hilde Aas mener folk kan utnytte konkurranse bedre ved å bevege seg mellom byene for å skifte tannlege.

– I Østfold er det tett mellom spesialistene. Hvis man sammenlikner med resten av landet, så har vi godt tilgang. Det er korte avstander. En times kjøring er ikke all verden.