Hopp til innhold

Planlegger demenslandsby på Veum

Sykehusbygningene på Veum i Fredrikstad er solgt til selskapet Veum Smart City AS for 45 millioner kroner. Selskapet har planer om å benytte området til ulike helsetilbud, blant annet en demenslandsby og behandling av livsstilssykdommer.

Sykehuset Østfold - Veum

Sykehuset Østfolds bygninger på Veum i Fredrikstad er solgt.

Foto: Petter Larsson / NRK

Det ble offentliggjort i formiddag.

Veum Smart City AS er et selskap som er eid av Norske Helsehus AS (50 %), J. O. Odfjeld (40 %) og Betonmast-konsernet (10 %). Norske Helsehus var inne i bildet som en aktuell kjøper i fjor sommer, men da ble avtalen og kjøp hevet.

Ulike helsetilbud

Pressekonferansen om kjøp av Veum

Styreleder Tore Borthen i Veum Smart City, Øystein Østermann i Norske Helsehus AS og Jon Harald Kristiansen i Betonmast presenterte planene for bygningene og området på Veum.

Foto: Petter Larsson / NRK

Kjøperne overtar eiendommen om et år, når sykehusets virksomhet på Veum er flyttet til det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg.

– Planene er å gi et regionalt tilbud innen forebyggende helse, rehabilitering og behandling av livsstilssykdommer. Vi har også planer om et fremtidsrettet, verdig tilbud folk med demens: En demenslandsby, etter modell fra Hogeweyk i Nederland, sier styreleder i Veum Smart City AS, Tore Borthen.

Borthen betegner det som en fantastisk mulighet.

– Vi har en eiendom her på 110 mål og 25.000 kvadratmeter bygningsmasse. Vi må gå inn og se hvordan vi kan bruke dagens eiendomsmasse og gjennom en prosess med kommunen diskutere en regulering av hele området.

– Hva skal være her?

– Vi er et selskap som arbeider med eiendom knyttet til helseomsorg. Vår første tanke er at dette kan ble en smart helselandsby for hele regionen. Det går ut på blant annet å bruke området til rehabilitering, til å arbeide med omsorg og helse for eldre og arbeide med livsstilssykdommer og aktiviteter knyttet til rehabilitering til det, sier Borthen.

Han peker spesielt på beliggenheten nær til Fredrikstadmarka, noe som gir en unik mulighet til å bruke naturen som en del av behandling og rehabilitering.

– Hvor stort er behovet for dette?

– Vi tror behovet er stort. Vi ser eldrebølgen komme i Norge frem mot 2020, etterkrigsgenerasjonen har begynt å bli 70 år. Antallet eldre i Norge kommer til å doble seg de neste 30 årene, sier Borthen.

Enestående tilbud til demente

– Vi ser at demens er sykdom som er uhelbredelig og som krever en tett oppfølging fra samfunnet. I dag gis det ikke tilstrekkelig tilbud til mange demente. Vi ønsker å ta et nederlandsk konsept, der de har vært ledende i verden på å utvikle en god demensomsorg hvor folk kan bo i et hjemlig miljø lengst mulig. Vi arbeider med Sintef Byggforsk og i et prosjekt med husbanken med å lage en norsk pilot på dette. Veum kan bli en mulig beliggenhet for en slik demenslandsby, sier Borthen.

Veum Smart City overtar eiendommen ved årsskiftet. Borthen tror de kan komme i gang i de eksisterende byggene allerede neste år. Skal det bygge nytt, er det nødvendig med en nye reguleringsplan for området. Borthen regner med et tidsperspektiv på to til tre år før alt er på plass.

200–300 arbeidsplasser

Tore Borthen regner med at Veum Smart City AS' planer kan bety mellom 200 og 300 arbeidsplasser på Veum.

Avtalen ble signert på fredag. Allerede denne uken går kjøperne i gang med de første planene for hvordan området skal utvikles. Norske Helsehus AS har arbeidet med prosjektet i halvannet års tid.

Bygningene på Cicignon blir boliger

En ukes tid før jul ble det klart at sykehusets bygninger på Cicignon i Fredrikstad er solgt til firmaet NG Development AS.

Da opplyste selskapets advokat Mats Mæland at det de tenker seg er å rive mye av bygningsmassen og bygge resten om til boligformål.

Sykehuset Østfold, avdeling Fredrikstad

Før jul ble det offentliggjort at sykehusbygningene på Cicignon er solgt til et selskap som har planer om å gjøre bygningene om til boliger.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix