Hopp til innhold

Stor sykepleiermangel i Østfold

Kommunene makter ikke å fylle vaktlistene, og en undersøkelse fra Sykepleierforbundet viser at 40 prosent av alle sykepleiervakter er ubesatt.

Det er stor mangel på sykepleiere i Østfold. Kommunene makter ikke å fylle vaktlistene, og en undersøkelse fra Sykepleierforbundet viser at 40 prosent av alle sykepleiervakter er ubesatt. Rapporten viser også at de i stor grad erstattes med ufaglærte. En av kommunene som kommer dårligst ut er Moss.

Mangel på sykepleiere

Rapporten viser også at de i stor grad erstattes med ufaglærte. En av kommunene som kommer dårligst ut er Moss.

Tone Lindmo Johannessen

Hovedtillitsvalgt i Sykepleierforbundet i Moss kommune, Tone Lindmo Johannessen.

Foto: Tor René Stryger / NRK

– Det viser jo de utfordringene som vi har i hverdagen. Det er stor forskjell på den planlagte og den faktiske kompetansen, sier hovedtillitsvalgt i Sykepleierforbundet i Moss kommune, Tone Lindmo Johannessen.

Krever bedre grunnbemanning

Over to uker i april i år sto seks av ti oppsatte sykepleiervakter i kommunen tomme, og over halvparten av dem ble erstattet med ufaglærte.

– Da stiller jeg spørsmålstegn ved forsvarligheten til de tjenestene vi skal gi, om det er godt nok, sier Lindmo Johannessen.

Å få nok sykepleiere til de ubesatte vaktene vil blant annet kreve en bedre grunnbemanning, mener sykepleierne.

– Når man ikke klarer å ha nok folk på vakt ved ferie, sykdom og vakanser så er det ikke annet å gjøre enn å ha flere sykepleiere på jobb. Det har jo vært prøvd på flere sykehjem i Norge med godt resultat.

– Viktigst med nok folk

Gretha Kant

Leder for helse- og sosialutvalget i Moss kommune, Gretha Kant (H).

Foto: Tor René Stryger / NRK

Leder for helse- og sosialutvalget i Moss kommune, Gretha Kant (H) er ikke helt enig i dette.

– Det jeg sier til det er at det er helt uinteressant hvordan grunnbemanningen er. Det viktigste er at det er nok folk til enhver tid, og da må man justere hvordan dette skal være.

– Det betyr å gi og ta for å få gode turnuser sånn at de som jobber deltid og ønsker fulle stillinger kan få det. Det har vi jobbet med veldig lenge, sier hun.

Det har ikke gitt store resultater så langt. I tillegg har helsetjenesten i kommunen fått ansvar for flere og sykere pasienter – og budsjettene overskrides.

Sykepleierstillingene fredes, men det ses det på kutt i grunnbemanningen.

– Det blir færre hender, og da blir det mindre tid til sykepleierfaglige oppgaver, sier Tone Lindmo Johannessen.