SE OGSÅ:
ALT OM:

To kilometer syd for grensen på Svinesund har Orvelin Group AB och Maxi Mat Holding AB investert rundt 300 milloner svenske kroner.

Det nye shoppingsenteret på 30 000 kvadratmeter skal stå ferdig i juni 2004. Byggingen som startet i februar 2003, er i rute og så langt har et 40-tall butikker bekreftet at de vil flytte inn i senteret.

Stått stille i fem år

- Kundene krever hele tiden noe nytt og vårt nye senter på Nordby vil gi Svinesundområdet et nytt løft, sier Thore Malmquist. Han er butikksjef på Maxi Mat som skal ha tilhold i det nye senteret.

- Ny E6 og nytt kjøpesenter på Nordby vil gi enorm opptur for grensehandelen på Svinesund, sier Thore Malmquist.

- Ny E6 og nytt kjøpesenter på Nordby vil gi enorm opptur for grensehandelen på Svinesund, sier Thore Malmquist.

- Fra Maxi Mat på Svinesund ble etablert og frem til nå har det gått fem år. I mellomtiden har det ikke vært særlig mange nye og store etableringer på Svinesund, sier Malmquist.

Han mener tiden nå er moden for et nytt kjøpesenter på Svinesund.

Setter nye rekorder

Men allerede før det nye kjøpesenteret på Nordby etablerer seg er Svinesunds dagligvarebutikker i ferd med å sette nye rekorder.

Før nyttår var det klart at Nordby Livs, som kommer til å ligge "vegg i vegg" med det nye Nordby Shoppingsenter, trolig klatrer helt til topps på den svenske dagligvaretoppen med sin omsetning på 640 millioner svenske kroner i 2003.

Like før påske åpnet Nordby Supermarked nye og store butikkarealer. Denne utvidelsen førte butikken helt opp i tetsjiktet i Sverige både hva angår størrelse og omsetning.

REMA 1000 etablerte seg også på Svinesund i 2003, men suksessen har latt vente på seg.

Køene til Svinesund vil bli borte med ny E6 og ny Svinesund bro. Foto Rainer Prang NRK.

Køene til Svinesund vil bli borte med ny E6 og ny Svinesund bro. Foto Rainer Prang NRK.

E6-utbygging blir bra for grensehandelen

Butikksjef Göran Lundgren, hos Nordby Livs var spent på hvordan E6-omleggingen syd for Svinesund ville slå ut for Nordby-området.

Med den nye E6-traseen ligger ikke har Nordby-området lenger kloss ved E6.

- Den nye traseen har fungert veldig bra for oss. Før måtte kundene vente både en og to timer for å komme ut på E6 fra Nordby-området. Nå er dette problemet løst og vi opplever den nye traseen utelukkende som et fortrinn for oss, sier Lundgren.

- Fra vårt ståsted tror vi at utbyggingen av ny E6 vil gi

ytterligere økt handel. Ved at kødannelsene på E6 etter hvert vil forsvinne, ser jeg bare positivt på ny E6 og jeg tror tilgjengeligheten vil bli ytterligere forbedret med dette, sier Thore Malmquist hos Maxi Mat.

Fem hundre ny arbeidsplasser

Det nye Nordby Shoppingsenter vil gi nærmere 500 nye arbeidsplasser.

Strömstad kommune kan skilte med Sveriges sterkeste grensehandel og omsetningen totalt er beregnet til rundt 4 milliarder kroner i 2003 for området.

Norske og svenske butikkjeder side om side

Når det nye kjøpesenteret står klart på Nordby Shoppingsenter til sommeren vil det være norske og svenske butikkjeder på plass.

Notabene, som er Norges størsta innen bok- og papirhandel har bekreftet innflytting. Det samme gjelder store kjedebutikker som Hennes & Mauritz, Intersport, Dressmann og flere store svenske kjeder.