Hopp til innhold

Senket luksusyacht på 107 meters dyp - dømt for forsikringssvindel

To menn fra Sarpsborg må sone ett år i fengsel.

I påsken i fjor sank en 62 fots stor fritidsbåt på 107 meters dyp ved Hvaler i Østfold.

Båten, som var et oppussingsprosjekt, var kjøpt i Frankrike for omkring 1 million kroner, og forsikret i IF for omkring det dobbelte.

Forsikringsselskapet IF fattet raskt mistanke om svindel og gjennomførte en storstilt og dyrebar aksjon for å heve båten.

LES OGSÅ:

Må betale 659.000 kroner

Etter at politiet og spesialister fra forsikringsselskapet fikk undersøkt yachten ble svindelmistanken styrket og i høst ble to sarpinger tiltalt i saken.

I dag falt dommen i Fredrikstad tingrett. De to mennene er dømt til fengsel i ett år og må betale tilbake 659.000 kroner til IF Skadeforsikring.

– IF er godt fornøyd med dommen. Vi mente det var grunn til å undersøke havariet nærmere og er tilfreds med at etterforskningen viste at det var hold i dette, sier Informasjonsdirektør i IF, Jack Frostad, til NRK.no.

Nektet skyld

Den rundt 15 år gamle båten av merket Sunseeker ble kjøpt av de to eierne fra Østfold mens den lå i Cannes i Middelhavet. Kjøpet skjedde på bakgrunn av bilder som lå i en salgsannonse ute på nettet.

Etter transport på trailer gjennom Europa, ble båten sjøsatt i Strømstad i fjor sommer. Deretter skulle den slepes til Norge, men utenfor Hvaler sank yachten.

Begge mennene var om bord under slepet, men forklarte i retten at de ikke hadde strøm på mobilene og derfor ikke fikk varslet redningsskøyta da Sunseekeren begynte å synke.

– Vi har ingen anelse om hvorfor den sank. Vi gjorde det i hvert fall ikke med vilje, sa en av mennene til VG 19. mai i år.

Ble ikke trodd av retten

Politiet mener på sin side at mennene åpnet vinduene i båten og bunnventilen, slik at den sank.

De tiltalte har i retten argumentert med at det var et verft som åpnet bunnventilen og kappet en slange, i forbindelse med et tidligere havari i Frankrike.

– Retten finner det derfor hevet over enhver rimelig tvil at det var de to tiltalte som åpnet bunnventilen etter at båten var tauet ut fra havna i Strömstad og at de gjorde det i den hensikt å senke båten for å forsikringssummen for denne, står det i dommen.