Hopp til innhold

Så langt i år har vi gått glipp av 90 soltimer

– Og mer kan det bli, forteller meteorologen. Solen vil fortsatt glimre med sitt fravær, inn i neste måned.

Morgensolen vi alle savner

Morgensolen vi alle savner. Dette bildet er tatt i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Christin Olsen / NRK

– Januar og februar skal etter værprognosene gi oss i Østfold nærmere 100 soltimer. Men realiteten er så langt i år bare 5 -10 soltimer. Dette er en veldig spesiell værsituasjon, jeg kan ikke huske at vi har hatt en sånn situasjon over så lang tid, forteller Jan-Inge Hansen på Meteorologisk institutt.

– Mye luft fra sørøst har gitt oss mye fuktig vær og skyer i hele år. Dette medfører mangel på sol. Januar og februar har gitt oss mange grå dager, langt over det som er normalt.

Kan mørketiden i Nord sammenlignes med gråværet i sør?

– Fravær av solen i sør kan oppleves som en tyngre tid enn folk i Nord. Folk i Nord er mer vant til mørketiden, mens folk i sør ikke er vant til dette. Det kan for mange føles ganske tungt. Sola kan påvirke oss mentalt og noen kan bli deprimert, men det varierer selvfølgelig veldig fra person til person, sier Hansen.

Mer sol i Tromsø enn på Østlandet

Tromsø

Tromsø har hatt flere soltimer enn oss på Østlandet i år.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

– Tromsø har hatt mange flere soltimer enn oss i sør, etter at de fikk sola tilbake i slutten av januar. Før sola kom den 20. januar hadde de mye bra vær med klar luft.

Grunnen til denne værsituasjonen er høytrykk over Vest-Russland, Finland og lavtrykk over Storbritannia, forklarer meteorologen.

– Dette har gitt oss mye vind fra sør og sørøst, som igjen gir oss mye skyer og fuktige dager over østlandet.

– Vestlige deler av Nord-Norge, Trøndelag og Møre og Romsdal har hatt mye fint vær, fordi skyene har tørket ut over fjellene, sier han videre.

Dårlig vær i sikte

Høsten 2000 opplevde vi noen av den samme værsituasjonen.

– Men da hadde vi i hvert fall litt sol innimellom her på østlandet. Men det er veldig spesielt at dette gråværet varer i så lang tid.

– Årsaken til dette gråværet er vanskelig å si, det kan variere veldig fra år til år. Men det er å dra det litt langt visst vi skal kalle dette klima endringer på en sesong, sier Hansen.

Dessverre ser det veldig dårlig ut, med sol fremover i mars også. Langtidsvarselet for kommende uke blir til dels grått, vått og mildt. Veldig liten sjans for å se solen de nærmeste dagene.

– Solen står høyere for hver dag. Nå går det i hvert fall mot lysere tider selv om det er vanskelig å merke noe til det på grå dager. Dessverre må vi bare ta været som det kommer, vi har ikke så veldig mye valg, humrer Jan-Inge Hansen fra Meteorologisk institutt.