I forrige uke ble det kjent at en svineprodusent i Halden hadde fått påvist salmonellasmitte i sin besetning, og at gården også hadde levert smågris til fem besetninger på østlandet.
– Prøvene viser at én av de fire besetningene som hadde mottatt dyr fra den smittede besetningen også har fått salmonella, sier seksjonssjef Jarle Bergsjø ved Mattilsynet i Oslo, Akershus og Østfold.
– De tre andre besetningene har vi ikke fått endelige prøvesvar på, men de ser lovende ut så langt.
– Alvorlig
Mattilsynet fikk de endelige svarene på prøvene fra besetningen som er smittet mandag, og varslet straks den aktuelle gården.
– De som er berørt er informert, og vil løse dette i et samarbeid mellom næringen og oss i Mattilsynet, sier Bergsjø.
Seksjonssjefen forteller at de tar den påviste salmonellasmitten på det største alvor.
– Salmonella er en bakterie som kan gi uheldige virkninger. Den kan smitte mennesker via mat, og med til dels alvorlig sykdom som konsekvens.
– Særlig svake individer kan få en god del plager. Derfor har vi et veldig grundig regime for å prøve å holde det nivået så lavt som mulig.
– Har kontroll
Ifølge Bergsjø har Mattilsynet nå kontroll på situasjonen.
– Vi har jo relativt sjeldne påvisninger av salmonella i Norge, og vi hadde håpet at det ikke skulle spre seg i det hele tatt. Når det har skjedd så skal vi klare å håndtere det på en god måte.
Mattilsynet avventer nå en endelig bekreftelse på at smitten ikke har spredd seg videre til de andre besetningene som har fått dyr fra svineprodusenten i Halden.
– Nå venter vi på flere svar, og så vil vi ta de oppfølginger som er aktuelle på bakgrunn av de bekreftelsene vi får, sier Bergsjø.