SE OGSÅ:
ALT OM:

Se bildene av Petters VM-sesong 2003

83-åringen holder fortsatt Knut Knudsens OL-gull i banesykling som tidenes største norske idrettsprestasjon.

- En ære

- En VM-seier til Petter Solberg ville nok absolutt kommet inn på min ti på-topp-liste, hevder Per Jorsett. Solberg selv er full av forbehold og sier det fortsatt er langt igjen å kjøre mot tre av verdens beste sjåfører før VM avgjøres.

- Men jeg ser på det som en ære at en som kan så mye sport som Jorsett også har satt seg inn i min idrett og verdsetter den så høyt, sier Petter Solberg.

Tidenes beste norske syklist, Knut Knudsen, vant OL-gull i forfølgelsesritt på bane i Munchen 1972. - Det kom jeg fram til fordi det ikke bare var en olympisk seier, men også i en gren som ikke kunne drives i Norge i det hele tatt, forteller Per Jorsett.

Topp ti

For noen år siden laget Jorsett en egen, nøye gjennomtenkt liste over de prestasjonene han mente var de største innen norsk sport og idrett.

Topp tre så slik ut: * 1) Knut Knudsens OL-gull i banesykling (Munchen 1972) * 2) Jon Rønningens OL-gull i bryting (Barcelona 1992) * 3) Egil Danielsens OL-gull i spyd (Melbourne 1956).

Og andre store norske idrettsprestasjoner nevner han i fleng: Bronselaget som vant OL-bronse i Berlin i 1936, Grete Waitz' maratonmeritter, tikjemperen Helge Løvlands OL-gull i 1920, gullfirer'n fra 1968, Terje Pedersens verdensrekord i spyd på Bislett i 1964, bokseren Otto von Porats OL-gull i tungvekt i 1924, Bjørn Dæhlies mange langrennsprestasjoner og Vebjørn Rodals 800-metergull i Atlanta (1996).

- Men skulle noen komme opp med en liste på ti andre navn, så kan jeg ikke protestere. Det eneste vi kunne fått ut av det ville i så fall vært en interessant samtale, slår den pensjonerte NRK-journalisten fast.

Aller størst

Petter Solbergs VM-skjebne avgjøres i Wales neste helg. Fire førere kjemper om tittelen: Sebastien Loeb (Frankrike), Carlos Sainz (Spania), Richard Burns (Storbritannia) og Solberg.

Norge har fostret en rekke legendariske motorsportsutøvere, men en VM-seier til Solberg vil toppe dem alle. Mange norske motorsportfolk har gjort seg gjeldende i årenes løp, helt tilbake til racerbilfører Eugen Bjørnstad og motorsykkelkjøreren Leif Basse Hveem, og for ikke å glemme Martin Schanche.

- Men skulle Petter Solberg vinne VM i rally, vil det nok være den aller største motorsportprestasjonen av en nordmann noen gang, hevder mannen som trolig vet og husker mest om norsk idrettshistorie.

83-åringen mener det selv innenfor de mange motorsportgrenene er vanskelig å vurdere prestasjoner opp mot hverandre. - Her finnes ingen fasitsvar, så man kan egentlig bare slenge ut hva som helst, og eneste resultat er at man får en voldsom diskusjon over en øl, humrer Per Jorsett.

Lenker