Hopp til innhold

– Vi må finne ut hva som skjer i Østfold

Hva får unge menn fra Østfold til å dra til Midtøsten for å krige sammen med jihadistgruppa IS? Spørsmålet er tema på kveldens folkemøte i Fredrikstad.

Jihadist Østfold

Dette er en av konvertittene fra Østfold som har reist til Syria.

Kveldens folkemøte skal ledes av Christine Svendsen fra NRK. Hun har arbeidet med å kartlegge de norske Syriajihadistene. Svendsen har vært i Østfold flere ganger i senere tid:

– Gjennom kartleggingene våre har vi sett at mange av dem som reiser til Syria er fra Østfold. Politiets sikkerhetstjeneste har sagt at minst 60 nordmenn har knyttet seg til ekstreme islamistgrupper i Syria.

– Vi kjenner til identiteten til rundt femten nordmenn som har reist fra Østfold. Det betyr at i hvert fall en fjerdedel av dem som har reist er fra fylket. Det skulle ikke fylkets folketall tilsi. Så vi må ta noen turer til Østfold for finne ut hva som skjer der.

Mange fra Østfold

Hun har lett etter svar på hvorfor så mange østfoldinger reiser.

Christine Svendsen

Christine Svensen leder kveldens debatt.

Foto: Eirik Stokstad Brødholt)

– Vi har stilt oss noen spørsmål som: Er det noen fra Østfold som rekrutterer disse unge menneskene? Er alle deler av samme vennegjeng? Eller er det noe med nærheten til det ekstreme miljøet i Oslo som er årsaken?

– Jeg er usikker på svarene, men jeg tror det er en blanding av de tingene der. I tillegg ser vi at mange av dem som reiser fra Østfold som har en litt trøblete bakgrunn. De har kanskje hatt problemer med rus eller kriminalitet, kanskje ikke klart å gjennomføre videregående skole. Så har de funnet et slags svar i religionen, men det har gått galt av sted og så har de endt opp på et fly på vei mot Tyrkia og etter hvert Syria. Det er en blanding av mange ting, tror Svendsen.

– Vet alle hva de går til?

– Til en viss grad tror jeg det. Det kommer veldig mye propaganda fra den Islamske Staten. De reklamerer med hva man kan oppleve dersom man drar ut i jihad i Syria. Samtidig får vi jo ofte ikke snakke med dem som har reist ut, det er et veldig lukket samfunn.

– Vi vet ikke så mye om hva de gjør der nede. PST har tidligere sagt at det ikke er grunn til å tro at de ikke deltar i de grusomhetene som vi får rapporter om fra Syria og Irak.

Bredt sammensatt panel

I debatten i kveld skal Christine Svendsen lede et panel som består av Yousef Bartho Assidiq som er prosjektkoordinator på radikalisering og ekstremisme for Minotenk, imam Abdulquddus Shaikhjami som er leder av Muslim Culture Center med moské i Sarpsborg sentrum, politimester Steven Hasseldal i Østfold politidistrikt, Tone Faale som er SLT koordinator i Sarpsborg kommune og journalist Lars Akerhaug fra Minerva som har skrevet bok om muslimske ekstremister i Norge.

– Hva kan du få ut av dette panelet?

– Jeg håper de kan gi svar på noen av de spørsmålene om hvorfor akkurat Østfold peker seg ut. Jeg tenker at vi må prate litt om vi skal frykte dem som kommer hjem igjen, noen har jo kommet tilbake til Østfold etter å ha vært i Syria. Og kanskje det viktigste av alt: Hva kan politiet gjøre? Hva kan Moskéen gjøre? Hva kan lokalsamfunnet gjøre for å hindre at disse unge menneskene blir involvert i et sånt type miljø og til slutt reiser til krig i et land som de ikke kjenner.

Viktig tema

Svendsen synes det er mange grunner til å sette temaet på dagsorden. En grunn er at vi må hindre at unge mennesker ødelegger sine liv.

– Vi har snakket med familie og venner til mange av dem som har reist. De forteller om flotte personer. Familien mener de nærmest er blitt hjernevasket til å delta i denne krigen, vi må finne ut hvordan vi kan stoppe det. Det andre er jo at myndighetene frykter at det kan føre til økt terrorfare her hjemme. At de som kommer tilbake kan utføre terror eller komme tilbake med et oppdrag om å gjøre noe galt her. Det må vi snakke om, sier Svendsen.

Hun legger til at kommuner og lokalsamfunn må finne måter å arbeide mot dette på.

– Jeg tror de har slitt litt med å finne metoder å forebygge dette på. Det trengs kunnskap, og vi må tenke høyt sammen. Så håper jeg at folkemøtet kan bidra til at vi får noen flere svar og blir litt klokere.

– Det er jo et folkemøte som arrangeres av Litteraturhuset og lokale medier her i Østfold. Du vil at folk skal komme?

– Ja, veldig gjerne. Jeg vil at de skal komme og stille de spørsmål de måtte ha og komme med innspill dersom de har noen tanker om hva vi kan gjøre for å forhindre radikalisering i Østfold.