AvRainer A. Prang

Østfold får behørig omtale i den nyutgitte boken ”Sære Norge”, som er skrevet av den svenske forfatteren og humoristen Mattias Lindstedt.

Mest imponert er forfatteren over den kulinariske opplevelsen pølse i vaffel.

Årets særeste bok

I disse dager lanserer forlaget Form it årets kanskje særeste bok, der ingen lokal tradisjon er for liten og intet øde veikryss for betydningsløst til å unngå en nådeløs omgang med Lindstedts sarkastiske penn.

- Boken vil spare leserne for mange skuffende stopp langs norske veier, mener forfatteren selv.

Mossespesialiteten pølse med vaffel omtales i boken. Foto: Arkiv/NRK

Mossespesialiteten pølse med vaffel omtales i boken. Foto: Arkiv/NRK

Bad om tips

Lindstedt er gift med en bergenser, og har de siste fire årene bodd og arbeidet i Oslo.

Oppholdet har inspirert ham til å skrive en bok om alt som er sært ved Norge.

Tidligere i år gikk han ut i media og ba om hjelp til å finne de særeste stedene og skikkene. I hele sommer har han gått gjennom hundrevis av tips om alt fra harryhandel til bibelbelter.

Pølse, vaffel…og syltetøy ?

- Østfold regnes av mange nordmenn som det fremste harryfylket, sier han.

- En tur til Moss eller Halden avslører raskt at det er riktig. Her er konsentrasjonen av grilldresser og senkede biler høy i forhold til andre steder i Norge, mener Lindsted.

Sitat fra boken:

“I Moss, en av de större byene i Østfold, spiser man den uvanlige kombinasjonen av pølse och vaffel etter fotballkampene. Jeg tror de bruker ketchup og senap til, och inte syltetøy”.

- De fleste svensker tror at alle nordmenn er som Fleksnes, sier forfatteren som mener folk fra østlandet særlig stikker seg ut.

- De fleste svensker tror at alle nordmenn er som Fleksnes, sier forfatteren som mener folk fra østlandet særlig stikker seg ut.

Svinndal ikke en metropol

Lindstedt trekker fram Svinndal som et typisk eksempel på et lite sted i Østfold, som ifølge boken inneholder noen bolighus, en butikk med frisør og en bank som knapt holder åpent en dag i uka.

- Svinndal ligger sentralt i Østfold, noe som innebærer at det ligger langt unna resten av verden. Ellers er det vel en kjent sak at de som bor der er litt i overkant fartsglade, sier Lindstedt.

Han har hørt om en fartskontroll i kommunen, der samtlige av de kontrollerte bilene kjørte for fort.

Derimot er svensken imponert over hvordan den populære Svinndaluka som regel varer i både åtte og ni dager.

- Bryter ikke det litt med "uka"-konseptet?, spør han.

Østlendingene er Fleksnes-kloninger

Han avslører at østlendingen er selve prototypen på en nordmann, sett med svenske øyne.

- Tv-serien Fleksnes’ Fataliteter var en av få norske serier som ble sendt på svensk fjernsyn på 70- og 80-tallet. Derfor er det blitt slik at de fleste svensker tror at alle nordmenn er som Fleksnes, forteller han.

- Takk for harry!

I boken retter Mattias Lindstedt på vegne av alle svensker en stor takk til landsbruksminister Lars Sponheim, mannen som ifølge forfatteren har gjort det "in" å være harry i Norge.

Forfatteren retter en takk til Lars Sponheim fra det svenske folk. Foto:Arkiv/NRK.

Forfatteren retter en takk til Lars Sponheim fra det svenske folk. Foto:Arkiv/NRK.

- Først prøver Sponheim å idiotstemple alle nordmenn som ønsker å redusere matbudsjettet sitt ved å reise over grensen, sier Lindsted.

- Deretter stiller han sammen med Rimi-Hagen, som er blitt en av landets rikeste på å selge dyr mat, for å lovprise norsk mat. Heldigvis lot ikke nordmenn seg lure. De arrangerte harryturer som aldri før, konstaterer Lindstedt.

Grensehandel som fortjent

Mattias Lindsted mener at den økende grensehandelen er til pass for det politiske Norge, med Sponheim i spissen, som ikke har forstått at landbrukspolitikken er utdatert.

- Selvsagt skal nordmenn ha tilgang på best mulig mat til lavest mulig pris. Både nordmenn og norske dollars er hjertelig velkommen i Sverige, ler Lindstedt.