Hopp til innhold

Politiet skal lære å snakke med ungdom

Østfold-politiet ønsker å bli flinkere til å snakke med unge mennesker som er mistenkt for å drive med ulovlig aktivitet.

Lars Erik Øde, Hassan Mirza og Kurt Nygård

Lars Erik Øde (politiførstebetjent ved forebyggende avdeling på Moss politistasjon), Hassan Mirza (politibetjent ved ordensavdelingen på Moss politistasjon) og Kurt Nygård (politiførstebetjent ved forebyggende avdeling på Moss politistasjon).

Foto: Hermund Lybeck Kjernli/NRK

Bekymringssamtalen er et viktig verktøy i politiets forebyggende arbeid opp mot barn og unge som mistenkes for å være innblandet i lovbrudd.

Men Østfold politidistrikt ønsker å bli enda flinkere til å snakke med ungdommen. Derfor skal tjenestemenn- og kvinner nå kurses i bekymringssamtaler.

– Vi håper på å gjøre dette til et mer profesjonelt verktøy, slik at de som jobber i Østfold gjør det på en forholdsvis lik måte. Vi ønsker at politiet skal kunne strekke ut en hånd og påvirke ungdommen i riktig retning, sier politiførstebetjent Lars Erik Øde.

Han jobber ved forebyggende avdeling på politistasjonen i Moss. Den siste tiden har hatt vært med på å kurse andre politifolk i fylket i det som kalles bekymringssamtaler.

– Viktig med kunnskap ute i feltet

Kursingen handler om hvordan politiets ansatte skal kunne gå i dialog med ungdommer og foreldrene på en best mulig måte.

Målet med samtalene er å forebygge kriminalitet blant de yngre.

– Det vil ofte skje i sammenheng med at det er begått en kriminell handling. Da vil politiet kalle inn til samtale, og kanskje bidra til å hindre en negativ utvikling, sier Øde.

Hassan Mirza ved ordensavdelingen i Moss er blant de drøyt 30 politibetjentene som har vært gjennom kurset til nå. Han mener det er viktig at alle har kunnskap om å snakke med yngre mennesker.

– Det er veldig mange i ordensavdelingen som kanskje ikke er så gode til å kommunisere med ungdom og de foresatte, og kan bli usikre på hva de skal gjøre. Da blir det veldig fort slik at man henviser videre til forebyggende avdeling, og ikke klarer å gjøre noe selv der og da, sier han og legger til:

– Det er viktig at også vi som jobber ute har denne kunnskapen, slik at vi kan bidra i førstelinjen.