Hopp til innhold

- Jeg kan ikke be dem om å bryte loven, og det beklager jeg

Helseminister Jonas Gahr Støre beklager at Helse Sør-Øst ikke kan forlenge avtalen med rusbehandlingsstedet Phoenix Haga.

Jonas Gahr Støre

Helse- og omsorgsminister, Jonas Gahr Støre, beklager at Phoenix Haga ikke kan fortsette driften på samme måte som før.

Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix

I går skrev NRK.no at Phoenix Haga i Mysen er i trøbbel igjen. Helse Sør-Øst har ikke juridisk anledning til å forlenge dagens avtale med rusbehandlingsstedet.

En eventuell forlengning kan ikke skje før om noen måneder, gjennom en ny anbudsrunde. I mellomtiden kan tilbudet bli lagt ned.

Phoenix Haga

Beboerne Andre Kvam (fra venstre), Thomas Edvardsen og direktør Terje Turøy jublet da de fikk nyheten om at Phoenix Haga trolig var reddet i fjor. Nå er behandlingsstedet i trøbbel igjen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

For få uker siden kom det politiske signaler, også fra helseministeren, om at driften ved rusinstitusjonen i Eidsberg kunne fortsette etter 1. april når avtalen utløper.

Men heller ikke Jonas Gahr Støre kan gjøre noe for Phoenix Haga nå.

– Jeg må beklage at Helse Sør-Øst, etter å ha gjort en veldig grundig gjennomgang, ikke er kommet til at de kan forlenge avtaleforholdet med Phoenix Haga, sier Støre til NRK.

– Jeg kan be de regionale helseforetakene om mye, men jeg kan ikke be dem om å bryte loven, og det beklager jeg.

– Et helhjertet forsøk for å se om det fantes muligheter

Støre sier at det vil bli vanskelig å finne en løsning som sikrer at Phoenix Haga kan fortsette driften på samme måte som i dag.

– Men jeg har tillit til at Helse Sør-Øst følger opp signalene jeg har sendt dem i oppdragsdokumentet for 2013. Der ber jeg dem om å se på kapasiteten for langtidsplasser innenfor rusbehandlingen, sier Støre.

(Teksten fortsetter under bildet)

Phoenix Haga i Mysen

Rusbehandlingsstedet Phoenix Haga i Mysen.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Helseministeren sier han håper at Phoenix Haga har mulighet til å melde seg på en anbudsrunde ved en senere anledning.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig. Men slik som situasjonen er i dag er det ikke noe grep vi kan ta innenfor lovverket som sikrer videre drift, forklarer Støre.

Hva tenker du om situasjonen til beboerne der, som først trodde de var reddet og nå står på bar bakke?

– Jeg beklager jo det. Jeg er blitt forsikret om at de som mottar tilbud, skal fortsette å motta tilbud på en annen måte. Jeg beklager hvis dette blir oppfattet som en belastning, men de må i alle fall ta med seg at det var et helhjertet forsøk for å se om det fantes muligheter, svarer Støre.