Hopp til innhold

Pass deg for brennmaneter i sommer

Se opp for brennmaneter – i sommer kan det bli mange av dem.

Dykking i Oslofjorden, april 2011 - brennmanet

Brennmaneter er badeenglenes skrekk. I år kan det bli mange av dem.

Foto: Vidar Aas / Flickr_Aqua-photos.com

– Nå kommer jeg til å bli brent, men dette er en brennmanet, sier brennmanetforsker, Lene Friis-Møller ved Universitetet i Göteborg.

I sommer kan du lett bli brent av brennmaneter når du bader. Mye mat i havet og varm vår gjør at brennmaneten vil stortrives i hele Sør-Norge.

På en av verdens eldste marine forskningsstasjoner, utenfor Lysekil i Sverige, er forskeren er i full gang med å analysere årets brennmanetsommer. Den lover ikke godt for badeengler og rekefiskere.

– Det har vært mange store glassmaneter tidlig i år, og det er en viktig matkilde for brennmanetene. Det er bra forhold, sier Friis-Møller.

– Alt ligger til rette

Brennmanet-forsker Lene Friis-Møller

Brennmanetforsker Lene Friis-Møller sier at alt ligger til rette for en brennmanetsommer.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Det meste ligger til rette for at brennmaneten skal stortrives nedover svenskekysten, Østfoldkysten og i sjøområdene opp til Bergen.

Mye dyreplankton i havet, varmt vær og store glassmaneter er ofte varsel om både mange og store brennmaneter, og i år er det full treff på alle de tre faktorene.

– Alt ligger til rette for en brennmanetsommer. Men vi får se, det blir spennende, sier Friis-Møller.

Brennmanetene langs kysten vår er som oftest gule, gulbrune, røde eller blå. Med gift i de opp til tretti meter lange tentaklene, kan den gjøre dukkerten smertefull.

Les også:

Vondt – men ufarlig

Hudlege Guttorm Guleng

Hudlege Guttorm Guleng forsikrer om at brennmanetene ikke er farlige.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Hudlege Guttorm Guleng sier at det er vondt å brenne seg, men det er sjeldent farlig. Er uhellet først ute, har han følgende råd for å dempe smerten.

– Det viktigste vil være å få bort trådene så fort som mulig, og da anbefales det å skylle det bort med sjøvann. Hvis man har en pinsett, så kan man bruke den til å plukke vekk trådene. Bruker man eddik, som er et kjerringråd, så kan man faktisk aktivere disse giftcellene og gjøre skaden verre.

Hva farlig er det å bli brent?

– De brennmanetene vi støter på i Norge er sjelden farlige, og det er sjeldent at man får noen alvorlige reaksjoner.