Ørje sluser og Haldenkanalen

Strømsfoss sluse (Foto: Steinar Fundingsrud)

Strømsfoss sluse (Foto: Steinar Fundingsrud)

Haldenkanalen er blitt omtalt som Norges best bevarte hemmelighet, men er vel verd et besøk. Denne idylliske og spennende vannveien Iøper parallelt med svenskegrensen og strekker seg fra Skulerud i nord til Tistedal i syd, nesten 8 mil.

SE OGSÅ:

KILDE: www.smaalensveven.no/www.haldenkanalen.no

Her kan man padle eller kjøre båt gjennom idylliske innsjøer, korte elvestrekninger og imponerende sluseanlegg. Et vakkert landskap med mange spennende kulturminner.

Haldenkanalen er den eldste av de to kanalene i Norge. Den består av 5 sjøer og 8 sluser og er 80 km lang. Kanalen ble bygget i årene 1852-1860, men i 1861 ble slusene lengst syd ødelagt. Disse ble gjenbygget first i 1877.

Mange båter i kanalen

Elver og sjøer nord for Skulerud er et eldorado for kanopadling og mindre fritidsbåter.

I Haldenkanalen er det tre slusesteder. I nord finner vi Ørje sluser som har tre slusekammer og en total løftehøyde på 10 m. Sluseportene er manuelt drevet. Strømsfoss sluse har ett slusekammer og 2 m løftehøyde. Brekke sluser har fire slusekammer og en løftehøyde på 26,6 m. Brekke sluser er Nord-Europas høyeste sluseanlegg.

Ørje sluser og Strømsfoss sluse er fra 1860. Brekke sluser sto ferdig i 1924. Ved Ørje sluser står det en bauta av kanalbyggeren Engebret Soot som levde fra 1786 til 1859. En dampbåt som var i drift fra 1862 bærer kanalbyggerens navn "DS Engebret Soot". Gjennom tidene har i alt 25 dampbåter trafikkert kanalen, og 6 av disse gamle dampbåtene er fortsatt i kanalen. Haldenkanalens historie presenteres på Haldenvassdragets Kanalmuseum som ligger inntil Ørje sluser.