SE OGSÅ:

KILDE: www.smaalensveven.no/www.haldenkanalen.no

Her kan man padle eller kjøre båt gjennom idylliske innsjøer, korte elvestrekninger og imponerende sluseanlegg. Et vakkert landskap med mange spennende kulturminner.

Haldenkanalen er den eldste av de to kanalene i Norge. Den består av 5 sjøer og 8 sluser og er 80 km lang. Kanalen ble bygget i årene 1852-1860, men i 1861 ble slusene lengst syd ødelagt. Disse ble gjenbygget first i 1877.

Mange båter i kanalen

Elver og sjøer nord for Skulerud er et eldorado for kanopadling og mindre fritidsbåter.

I Haldenkanalen er det tre slusesteder. I nord finner vi Ørje sluser som har tre slusekammer og en total løftehøyde på 10 m. Sluseportene er manuelt drevet. Strømsfoss sluse har ett slusekammer og 2 m løftehøyde. Brekke sluser har fire slusekammer og en løftehøyde på 26,6 m. Brekke sluser er Nord-Europas høyeste sluseanlegg.

Ørje sluser og Strømsfoss sluse er fra 1860. Brekke sluser sto ferdig i 1924. Ved Ørje sluser står det en bauta av kanalbyggeren Engebret Soot som levde fra 1786 til 1859. En dampbåt som var i drift fra 1862 bærer kanalbyggerens navn "DS Engebret Soot". Gjennom tidene har i alt 25 dampbåter trafikkert kanalen, og 6 av disse gamle dampbåtene er fortsatt i kanalen. Haldenkanalens historie presenteres på Haldenvassdragets Kanalmuseum som ligger inntil Ørje sluser.