Hopp til innhold

Døgnåpen legevakt i Fredrikstad

I Sarpsborg har det lenge vært mulig å besøke legevakten i sentrum hele døgnet, nå er det Fredrikstad som står for tur.

Legevakta
Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi har økt åpningstiden på legevakten, så det er mulig å ha tilgang til lege også på dagtid, forteller medisinsk ansvarlig lege ved legevakta i Fredrikstad, Anders Schönbeck.

Dagtilbudet er ment for de som ikke har fastlege i området, som turister, hyttefolk, utenlandske arbeidstakere, asylsøkere som ikke har fått fastlege ennå og andre som trenger hjelp umiddelbart.

– Tidligere har disse vært henvist til kveld og natt for å få treffe en lege og få medisinsk hjelp. Da har det vært veldig lange ventetider, og vanskelig å komme hit for mange. Nå åpner vi for muligheten for at disse kan komme på dagtid i stedet, sier Schönbeck.

Han tror tilbudet vil fungere avlastende for legevakten og gjøre det hyggeligere for de som besøker området.

Ikke fritt frem for Fredrikstadfolk

– Vi gjør ingen forskjell på folk, men det er viktig å understreke at vi driver med nødhjelpsvirkesomhet. Dette er et tilbud for de som trenger øyeblikkelig hjelp.

Medisinsk ansvarlig lege.

Medisinsk ansvarlig lege Anders Schönbeck.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Legevakten har ikke ressurser til å ta i mot de som har tilgjengelig fastlege i byen.

– Vi kan ikke hjelpe med problemstillinger som man normalt skal gå med til sin fastlege, som for eksempel reseptfornyelse og oppfølging av kroniske sykdommer, allmenn rådgivning og det som kan vente til fastlegen er på plass. Det skal man ta med fastlegen og ingen annen. Vi må si nei om noen kommer hit unødvendig, ellers så er vi til for alle, men ikke for alt, understreker Schönbeck.

Høyere krav

På dagtid vil det være både sykepleiere og leger på legevakten. Helsehuset på Kråkerøy har også en akuttavdeling, hvor de kan behandle akuttmedisinske tilstander døgnet rundt.

– Legevaktene i Norge har fått større krav, vi skal komme lenger med diagnostikk og behandle flere pasienter lokalt.

Legen mener flere legevakt-besøk kunne vært unngått om folk tok en sjekketelefon til legevakten før de setter seg i bilen med retning legevakten.

– Vi anbefaler at man alltid ringer hit først, for å diskutere med sykepleier om sin tilstand og hvorvidt det er nødvending at man reiser hit med en gang. I mange tilfeller kan man også løse ting over telefonen, avslutter Schönback.