Hopp til innhold

– Jeg trenger ikke bolig, men familien min

48 år gamle Nedal sitter på mottak mens Norge krangler om 10.000 av hans landsmenn fordi det ikke er nok boliger. Bolig er uviktig, mener han. Lær av Danmark, sier asylmottaksleder.

Ruiner i Damaskus etter luftangrep.

KRIGSHERJET: 48 år gamle Nedal har kone og to små jenter igjen i Syria og Damaskus og frykter for deres liv. Bosetting er kun viktig slik at han kan søke familiegjenforening. Her fra hjembyen hans, Damaskus, etter et luftangrep.

Foto: Amer Almohibany / Reuters

Mens Danmark tvinger byene til å ta imot flyktninger basert på innbyggertall, får norske kommuner bestemme selv. Mens flyktninger i Danmark må vente maks to måneder på bosetting, venter norske asylsøkere i 1,5 år.

Hva skal jeg med mitt eget hus når jeg ikke har familien min her. Her på mottaket har jeg venner og et sosialt liv. Skal jeg sitte i en bolig uten jobb, familie og venner?

Nedal

– Jeg vil bare være med familien min, det spiller ingen rolle hvordan vi bor, sier Nedal.

Kan bo på gata

Nedal har flyktet fra Syria og bor nå på flyktningmottak i Fredrikstad. Han vil være anonym av hensyn til kona og de to små døtrene sine, som fortsatt bor i krigsherjede Damaskus.

Mens Norge krangler om boligmangel og kommuneøkonomi, er bolig langt nede på ønskelista til Nedal.

– Norge er vakkert, men ingenting er vakkert her uten familien min. Hva skal jeg med mitt eget hus når jeg ikke har familien min her. Her på mottaket har jeg venner og et sosialt liv. Skal jeg sitte i en bolig uten jobb, familie og venner?

Han sier det er viktigere å samle familien i sikkerhet.

– Vi kan bo på gata i Norge eller i en bil. Det spiller ingen rolle så lenge jeg har familien min, sier han.

SYRIA-CRISIS/ Residents wait to receive food aid at the besieged al-Yarmouk camp, south of Damascus

NØD: Nedal forteller om stor nød og frykt i hjemlandet. Hvordan han bor i Norge er uvesentlig uten familien og en jobb.

Foto: SANA / Reuters

– Ikke så høy kvalitet

Per Winter Castello er leder for Norsk Folkehjelps mottak i Fredrikstad med over 150 flyktninger. Han kjenner godt til Nedals beskrivelser.

– Familien er viktigere enn bolig for de aller fleste som kommer hit, forteller han.

Men i Norge må man bosettes før familier kan samles.

Norske kommuner skal nå avgjøre om de vil ta imot syriske flyktninger eller ikke innen 27. mai, noe som har blitt et hett politisk tema. Kommunenes interesseorganisasjon KS, skylder på boligmangel og dårlig økonomi.

Det avfeier UDI som et argument.

Castello har i en årrekke jobbet med flyktninger for Røde Kors både i Norge og Danmark og er enig med UDI.

– Norge kan fint ta imot 10.000 flyktninger. Danmark tar imot 20.000, Sverige 50.000 og Tyskland 250.000, mener han.

Per Winter Castello

DANSK: Per Winter Castello har jobbet en årrekke med flyktninger gjennom Røde Kors, både i Norge og Danmark. Han sier det viktigste for flyktningene er bosetting, slik at de kan forenes med familiene sine.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Hvordan?

– For det første så trenger man ikke så høy kvalitet på boligene. I Danmark setter man opp moduler som kan fjernes når det ikke lenger er behov. Jeg mener det handler om vilje til å finne løsninger, sier han.

Danmark har tenkt kreativt på en rekke områder, forklarer han. Fordi byene må ta imot flyktninger, klarer de å bosette i løpet av maks to måneder, slik at familier ikke må gå i årevis å vente på å se hverandre igjen.

Han peker også på at man i Danmark setter opp moduler på kommunale tomter, hver fjerde leilighet som blir ledig i et boligbyggelag stilles til disposisjon for blant annet flyktninger, og at asylmottak opprettes på få dager ved akutt behov.