Hopp til innhold

Monsterfisk vekker oppsikt

Den er tre og en halv meter lang, har store øyne og lange «horn» i panna. Sist sildekongen ble sett i Sverige var i 1879.

Kurt-Ove Eriksson og Lars-Göran Johansson gjorde store øyne da kom over fisken i strandkanten i Bovallstrand i Sverige lørdag morgen.

– Jeg trodde først det var en plastbit. Men etter en nærmere kikk så jeg at det var en fisk med lange «horn», som blødde fra øyet. Jeg skjønte med en gang at det dreide seg om en uvanlig fisk, sier Eriksson til Bohusläningen.

Etter en kjapp telefon til en kompis som er marinbiolog, fikk Eriksson svaret han var på jakt etter.

– Denne fisken finnes på listen over de ti mest uvanlige fiskene i verden. Det er en sildekonge, kunne marinbiologen fortelle kameraten.

Sjeldent syn

Sildekongen kan bli opptil ti meter lang og lever livet på 1000 meters dybde.

Biologien er lite kjent, siden sildekongen sjeldent er observert. De eneste gangene de kommer opp til overflaten, er hvis de er syke eller skadet.

Sildekongen som ble funnet i Sverige lørdag, befinner seg nå på Havets hus i Lysekil.

De opplyser at det er 131 år siden en sildekonge sist ble skylt opp på land i Sverige.

Sjøorm?

Lars-Åke Janzon, som er jourhavande biolog ved Naturhistoriska riksmuseet, i Sverige, mener at oppdagelsen er sensasjonell.

– Dette er kanonstort fordi det er en veldig uvanlig fisk å se. Vi har en her, men den er utstoppet, sier Janzon til avisen.

Med sin enorme størrelse skal sildekongen ha vært opphavet til ulike myter om gigantiske sjøormer, men til å være en monsterfisk er den en veldig uskyldig krabat.

Den har ikke tenner og spiser for det meste småfisk og krill.

Har også vært i Norge

Havforskningsinstituttet i Norge kan fortelle at fisken også har blitt observert i Norge en gang i løpet av de siste ti årene.

– Det er en svært sjelden fisk. Men i Norge har den blitt sett og filmet av nordsjødykkere. Den har også drevet i land på vestlandet. Men det er svært sjeldent at det skjer.

– I og med at den lever på såpass dypt vann, er det svært spesielt at den i det hele tatt kommer seg inn til svenskekysten, sier Jakob Gjøsæter til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.