Hopp til innhold

Mistanke om tuberkulose blant asylsøkerne i Råde

Helseundersøkelsene som gjennomføres på samtlige asylsøkere som kommer til ankomstsenteret i Råde, har vist at enkelte av dem som har kommet kan ha lungetuberkulose.

Tuberkulose på Våler asylmottak

Røntgenbilder og blodprøver har ført til mistanke om lungetuberkulose hos enkelte av dem som har kommet til ankomstsenteret de siste dagene.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

De første asylsøkerne ankom senteret fredag kveld. Etter vel fire døgns drift har helsepersonellet fått positivt utslag på tuberkulose-screeningen, som utføres kort tid etter ankomst. Tuberkulosescreeningen består av en blodprøve og røntgenfotografering av lungene.

Tore Krogstad, viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold

Viseadministrerende direktør Tore Krogstad sier at det er mistanke om lungetuberkulose hos enkelte av asylsøkerne som har ankommet til Råde.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vi har funnet noen personer som har testet positivt på prøver, noe som har gitt mistanke om lungetuberkulose. At det er personer i de gruppene som kommer til Norge som har sykdommer som trenger behandling, det er vi ganske sikre på, opplyser viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Tore Krogstad.

Han kan ikke tallfeste antallet sykdomstilfeller som er påvist etter at ankomstmottaket i Råde åpnet på fredag.

– Hvordan er helsetilstanden til dem dere har møtt til nå?

– Vi har veldig kort erfaringstid foreløpig. De første kom fredag kveld, og det har kommet et ganske lite antall.

Blir flyttet fra senteret

– Hva skjer med dem som tester positivt for mulig tuberkulose?

– De tas ut av senteret. De skal settes på såkalt helsehold, på steder der de får en spesiell oppmerksomhet og behandling med medisiner. Dersom de er såpass dårlige at de trenger behandling på sykehus, må de selvfølgelig legges inn og isoleres. Det er ganske krevende, både for de personene det gjelder, men også for sykehuset, sier Krogstad.

Også andre sykdommer

Dersom det blir påvist mistanke om tuberkulose eller annen sykdom, blir asylsøkerne undersøkt videre, for å sette i gang videre oppfølging og behandling. Hvor dette skjer, vil variere.

– Når det gjelder lungetuberkulose, regner vi med at vi ikke finner så mange. Men det er et visst antall som vil teste positivt på dette. Erfaringer fra andre steder, både fra Refstad asylmottak i Oslo og Hvalsmoen på Ringerike, viser det også et visst antall med andre typer sykdommer. Det kan være tilstander som vil kreve sykehusinnleggelse, sier Krogstad.

I utgangspunktet skal asylsøkerne sendes videre fra Råde i løpet av et par dager. En del vil bli behandlet på det stedet de kommer etter oppholdet i Råde, mens Sykehuset Østfold må håndtere det som avdekkes i Råde og som krever rask oppfølging.

Telt til flytkningene

Det er reist telt inne i de gamle Smart Club-lokalene i Råde.

Foto: Tomas Berger / NRK