Hopp til innhold

Miljøgåte i Vansjø kan være løst

Flere hundre millioner kroner har gått med for å bekjempe miljøproblemer i Vansjø, men uten synlige resultater. Nå kan gåten være løst.

Vansjø, september 2006

Det har vært et mysterium hvorfor det ikke har blitt mindre fosfor i Vansjø. Nå mener forskere de har svaret.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Østfolds største innsjø og viktig drikkevannskilde, Vansjø har de siste årene slitt med næringsstofftilførsel, særlig fosfor fra gjødsel, skriver forskning.no i dag. Fosfor i vannet øker algeveksten, som i verste fall kan føre til at vannet kan bli giftig.

For å få forhindre miljøproblemene har bønder i Østfold unngått å pløye om høsten, laget soner der jorda ikke blir pløyet langs vassdragene og laget dammer i småelver for at elveplanter skal ta opp forurensning.

Ingen bedring

Rolf D. Vogt

Leder for forskningsprosjektet Eutropia, Rolv David Vogt tror mindre sur nedbør er årsaken mer fosfor i Vansjø.

Foto: UiO

Til tross for gode tiltak og over en halv milliard kroner brukt på prosjektet, har det ikke vært en merkbar nedgang i algebestanden. Men nå viser ny forskning overraskende resultater.

– Hadde ikke disse tiltakene blitt gjennomført, ville situasjonen i Vansjø i dag vært langt verre, sier Rolf David Vogt, leder for forskningsprosjektet Eutropia til forskning.no .

Eutropia er et prosjekt underlagt Forskningsrådets program Miljø 2015, som skal sikre bred deltakelse i miljøforskningen for å utvikle kunnskap om sentrale miljøspørsmål og danne grunnlag for framtidig politikkutforming.

Mildere vintre og mer nedbør de siste årene har ført til mer forurensning av vannet enn tidligere. Men det mest overraskende er hvordan mindre sur nedbør har forverret situasjonen.

Fått hjelp av sur nedbør

Sur nedbør har vært et stort problem for norske elver og vassdrag. Siden 1980 er den sure nedbøren i Norge blitt redusert med 70 prosent.

Problemet er at den sure nedbøren forhindret både naturlige og unaturlige utslipp av fosfor i innsjøen.

– Reduksjonen av sur nedbør er så klart en positiv ting. Men lærdommen vi kan trekke, er at vi må slutte å tenke kun på den ønskede effekten av tiltakene våre, sier Vogt til nettsiden.

Sideeffekter

– Uansett hva vi gjør, har det positive og negative sideeffekter. Hadde vi på 1980-tallet visst hva sideeffektene til reduksjonen av sur nedbør ville være, kunne vi satt i verk forebyggende tiltak, sier Vogt.

Det er rundt 200 innsjøer i Norge med samme problemer som Vansjø.