Hopp til innhold

– Jeg våknet bundet fast til et rekkverk

Hjemmet mister statusen som et trygt sted når man opplever innbrudd, sier psykologspesialist.

Ran i Halden

En 67 år gammel mann i Halden åpnet døren for det han trodde var loddselgere – så ble han ranet.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

– Det er veldig individuelt hvor sterkt folk opplever det å bli utsatt for innbrudd, men de aller fleste føler at de har blitt invadert. Det kan være en ganske traumatisk opplevelse, selv om man ikke var i huset da innbruddet skjedde, forteller psykologspesialist Kjetil Mellingen.

En 67 år gammel mann fra Halden opplevde marerittet like jul i fjor, da to menn brøt seg inn hos ham og bandt ham fast til et rekkverk.

Mannen satt hjemme i boligen sin i Halden og leste da det ringte på døren. Utenfor stod det to personer som spurte om han ville kjøpe lodd.

– Egentlig ville jeg ikke det, men iblant går pengene til en lokal idrettsforening og da kan man jo være interessert i å bidra, sier 67-åringen. Han ønsker å være anonym.

Les også:

Våkner av lyder om natten

Mannen forteller at det var svært kaldt ute den aktuelle dagen. De to personene spurte derfor om de kunne komme inn i huset. Det sa 67-åringen ja til.

– Da bare smalt det, og jeg gikk i bakken og mistet bevisstheten. Da jeg våknet lå jeg inntil et rekkverk og var bundet fast med plastbånd. Jeg var urolig, for jeg visste ikke om de var i huset fremdeles. Jeg lykkes tilfeldigvis med å få tak i en verktøykasse og brukte en sag til å komme meg løs, sier han.

Tyvene fikk med seg flere mobiltelefoner og datamaskiner fra boligen. Mannen pådro seg skader i armen og lettere hodeskader, og ble behandlet på sykehuset i Fredrikstad etter episoden.

– Fysisk går det bra med meg nå, men det er litt verre psykisk. Det kjennes fortsatt ubehagelig og jeg våkner iblant av lyder. Nå passer jeg alltid på å låse døren, sier han.

Mannen har tidligere jobbet i Romania og han er overbevist om at innbruddstyvene kommer derfra.

– Jeg hørte at de vekslet noen ord på rumensk. De var normalt bygde og mørkhårede, men det gikk så fort, så jeg klarer ikke å beskrive dem nærmere sier han.

Han forteller også at han har fått god hjelp og mye støtte fra familien og naboene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet sikrer spor

Den 67 år gamle mannen ble ranet av to menn i desember i fjor.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

– Er laget for å beskytte vårt territorium

Innbrudd

Det kan være en svært ubehagelig opplevelse å bli utsatt for innbrudd (Arkivfoto)

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

Psykologspesialist Kjetil Mellingen sier at mannens opplevelser i etterkant av innbruddet og ranet ikke er uvanlige.

Han nevner blant annet søvnløshet og mareritt basert på det som har skjedd som vanlige reaksjoner.

Det er opplevelsen av at noen har vært inne på ditt område, tatt i tingene dine, som er med på å utløse reaksjonen, sier Mellingen.

– Det kan være et slags urinstinkt som går på at vi må beskytte området vårt. Når det er blitt invadert reagerer vi helt automatisk med en slags krisereaksjon som kan komme i form av angst, at en føler seg urolig og får en veldig trang til å beskytte seg mot nye innbrudd.

– Sannsynligvis er vi laget for å beskytte vårt territorium, og derfor virker det så fælt når vi blir invadert på det som skal være vårt. Da har du ikke lenger hjemmet ditt som et trygt sted, og det kan være veldig stressende.

Les også:

Normalt med en reaksjon

De aller fleste mennesker kommer over en slik opplevelse uten store problemer, eller behov for hjelp.

Men det er vanlig at man opplever et innbrudd som svært ubehagelig, og det kan være lurt å fortelle noen om opplevelsen eller skrive om den for å få den ut av systemet.

– Det kan gjøre godt å fortelle om det til alle som er villige til å lytte. Snakk heller om det en gang for mye enn en gang for lite, sier Mellingen.

– Hvor normalt er det å få en sånn reaksjon etter et innbrudd?

– Det er ganske normalt. Det er ikke noe flaut og helt naturlig. På den andre siden kommer de fleste seg veldig godt ut av det, men det kan være hardt i en tid, svarer han.

Få saker oppklares

6 av 7 grove innbrudd i Norge blir ikke oppklart viser en gjennomgang gjort av VG.

– Det er rett og slett ikke godt nok, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til avisa. I fjor ble bare 600 av 3900 anmeldte grove tyveriene fra villaer oppklart.

Heller ikke i Østfold blir mange innbruddstyver tatt. I Follo politidistrikt ble bare 13 av 112 innbrudd oppklart i fjor, mens i Østfold politidistrikt ble 60 av 309 innbrudd oppklart.

Ordfører i Askim, Thor Hals (H), mener at den lave oppklaringsprosenten på boliginnbrudd gjør noe med folkets tillit til politiet.

– Når vi føler at vi ikke blir fulgt opp av politiet, gjør det noe med våre holdninger og vår tillit til politiet, sier han.