Hopp til innhold

MDG krever grundigere utredning av mudring

Planene om å utvide Borg havn nær to nasjonalparker og et fuglereservat blir møtt med skepsis i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Miljøpartiet de Grønne i Fredrikstad

Rasmus Hansson, partileder i MDG (tv) sammen med Erik Skauen og Henning Aall, partiets førstekandidater i henholdsvis Østfold og Fredrikstad.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Vi er et parti som vil ha en god utvikling både lokalt og nasjonalt, men det må skje på en ryddig måte. Vi er ikke særlig overbevist slik det er nå, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra MDG.

Kystverket har søkt Miljødirektoratet om å få utvide leden til Borg havn ved Glommas utløp i Fredrikstad.

De skal tilrettelegge for sikker og fremkommelig innseiling for de skipstypene som nå brukes mest, heter det i informasjonen på Miljødirektoratets nettsider.

Virvler opp masser

Kystverket ønsker å mudre 2,75 millioner kubikkmeter løsmasse og å sprenge bort ca. 250.000 kubikkmeter fjell.

– Det store problemet er at vi snakker om en elv, og uansett hva man gjør så vil det bli snakk om en ganske stor oppvirvling av masse, mener Henning Aall som topper kommunevalglista til MDG i Fredrikstad.

Av søknaden fra Kystverket går det fram at mudring og den planlagte deponeringen i sjøen vil medføre spredning av partikler og miljøgifter og kan påvirke naturmangfold, friluftsliv og fiske.

Kystverket søker om å få holde på 24 timer i døgnet i vel to år fra sommeren 2016.

Bekymret for næringslivet på Hvaler

Kystverketvurdering i søknaden er at arbeidene ikke vil gi varige konsekvenser.

Men stortingsrepresentant Rasmus Hansson er bekymret for de marine nasjonalparkene på Hvaler og Koster i Sverige.

– Vi har opprettet en nasjonalpark i Sverige og en i Norge som vi skal ta spesielt godt vare på. Det er spesielt fine naturverdier, og vil vi utvikle havna imellom her, må vi gjøre det på en spesielt god måte.

Førstekandidaten til Miljøpartiet de grønne på Hvaler, Anne Marit Skovly, er bekymret både for turistnæringen og fiskeriene.

– Utgårdskilen er den største fiskerihavna øst for Lindesnes. Vi er svært opptatt av de skal få dra sine fangster på en trygg måte og at vi kan spise den maten vi får servert.

Sier ikke nei nå

Men verken hun eller Aall vil si nei nå til å utvide havnen. De vil at saken skal utredes bedre.

– Utgangspunktet er jo dårlig, men nå har man bygget en gigantisk, stor havn. For at det ikke skal være bortkastet så må man i hvert fall være villig til å se om det er mulig å utvide havnen uten store miljøkonsekvenser.

Aall sier han tviler sterkt på at det er det, men legger til:

– Men det finnes oppegående mennesker på området som kan ha løsninger.