Hopp til innhold

Mattilsynet frykter nye skrekkfunn

Mattilsynet frykter nye nedslående resultater under sommerens omfattende inspeksjonsrunde.

Mattilsynet, Distriktskontoret for Indre Østfold og Follo har gjort det til en tradisjon å sjekke tilstanden på spisestedene om sommeren. Og det er ikke tilfeldig.

Ifølge Mattilsynet har tidligere kontroller vist at slike kampanjer er høyst nødvendig.

– Vi tror hvert år at nå har de lært og at hygienetilstanden rundt om kring helt sikkert er bedre enn tidligere år. Men dessverre blir vi ofte skuffet, forteller seksjonssjef Wenche Dørum.

LES OGSÅ:

Helsefarlig

Hun forteller at Mattilsynet derfor har gjort det til en vane å ta en omfattende runde på spisestedene i distriktet i de varmeste sommermånedene.

Av mangler som ofte blir oppdaget på inspeksjonene er dårlig renhold, matvarer som står lagret i for varme kjøleskap eller blir stående for lenge i romtemperatur og kjøtt uten opprinnelsesmerking.

– Det er rett og slett veldig skittent noen steder. Det kan føre til at maten lett blir forurenset, fordi personalet blir skitne på hendene, sier Dørum.

Hun forteller videre at det om sommeren er ekstra utfordrende å holde matvarene nedkjølte ved riktige temperaturer, dels fordi det ofte er ekstra stor pågang av spisegjester om sommeren.

Kjøtt skal kunne spores

Umerket kjøtt er et stort problem hele året igjennom.

– Umerket kjøtt kan være et tegn på at det dreier seg om smuglerkjøtt. Lovverket sier at alle matvarer skal kunne spores tilbake til innkjøpsstedet, understreker Dørum.

Nå håper seksjonssjefen at i år er det året spisestedene har lært av tidligere erfaringer og at inspektørene finner mindre avvik enn tidligere år.

– Det hadde vært til det beste, både for oss, for serveringsstedene og ikke minst for kundene, fastslår hun.