Hopp til innhold

Mange melder ikke fra om voldtekt

Nye tall viser at flere anmelder voldtekt, men de reelle tallene for voldtekt er trolig langt høyere. Det sier lederen av Overgrepsmottaket i Østfold.

Abstract Blonde Abstract Blonde

Hvis undersøkelser om mørketall stemmer, kan det tyde på at det hver dag skjer to voldtekter i Østfold, mener lederen på overgrepsmottaket.

Foto: Andy Dean / Andy Dean

Kripos' årlige voldtektsrapport for 2015 lister opp 1367 anmeldte voldtekter i Norge i 2015. Det er en økning på 12 % fra året før.

Men tall på registrerte voldtekter er ikke i nærheten av å beskrive hvor mange som skjer, tror lederen av Overgrepsmottaket i Østfold, Ann Helen Lomsdalen.

– Jeg har nettopp vært på et prosjekt i Tromsø. Der har de hatt en undersøkelse, og de sier at omtrent 11 prosent av dem som utsettes for seksuelle overgrep, søker hjelp. For gutter er tallet under halvparten av det igjen.

En rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, gitt ut i 2014, viser at bare 11 % av kvinner som var utsatt for voldtekt var til medisinsk undersøkelse eller behandling den første tiden etterpå. 29 % av kvinnene har aldri fortalt noen at de har blitt voldtatt.

– Da tenker vi at hvis vi hadde 72 innom her i fjor, så snakker vi om over 700 tilfeller av seksuelle overgrep i Østfold på et år. Og mye av dette tror vi handler om relasjonsvoldtekter, og da er det enda vanskeligere å søke hjelp, mener Lomsdalen.

Ann Helen Lomsdalen, som er leder for overgrepsmottaket i Østfold, sier det er svært høye mørketall om voldtekter i fylket. Politiet la i dag fram sin nasjonale rapport om voldtektssituasjonen i Norge.

– Voldtekt fører mye skam og skyldfølelse med seg. Mange vil helst bare reise hjem og legge det bak seg, eller late som om det aldri har skjedd, sier Ann Helen Lomsdalen.

Mer vakthold på russetreff

Russetida er nå i gang for russejentene Susanne Enholm og Camilla Moseidjord som går ved Fredrik II videregående skole i Fredrikstad. De sier at de tenker på at voldtekt kan skje.

Susanne Enholm og Camilla Moseidjord

Susanne Enholm og Camilla Moseidjord sier at det er flere som passer på under russetreff.

Foto: Thomas Berger / NRK

– Jeg har det selvfølgelig i bakhodet. Det har jo skjedd episoder tidligere som får deg til å tenke litt. Det har vært voldtekter tidligere år, men jeg vet ikke om det har skjedd i år. Det gjør jo at man blir mer obs på det, sier Enholm.

I år har russen og de som står for vaktholdet blitt flinkere til å passe på etter flere stygge voldtekter i fjor.

– Det var et treff i helga, og man merker at hvis det er noen som er alene, eller sitter alene, så kommer det fort noen bort. Enten det er politi, medruss eller vakter, forklarer Moseidjord.

Flere tar kontakt for sent

59 av de 1142 anmeldte voldtektene i Norge var i Østfold, og to av dem gjaldt russ, ifølge en rapport fra politiet. Men det er mange som aldri oppsøker politiet eller overgrepssenteret.

Politiets statistikk over anmeldte voldtekter de siste årene i Østfold ser slik ut:

Voldtektsanmeldelser pr. politidistrikt

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Endring

Follo politidistrikt *

27

29

32

29

39

36

-3

Østfold politidistrikt

42

43

49

56

54

59

5

Totalt i Norge

1069

1221

1226

1246

1223

1367

144

* Follo politidistrikt dekket kommunene i Indre Østfold. Hvor mange av voldtektene i politidistriktet som skjedde i Østfold er ikke klart.

– I fjor hadde vi 72 inne her som fikk hjelp, sier Lomsdalen når hun oppsummerer 2015 for overgrepsmottaket i Østfold.

– Vi hadde i underkant av 100 henvendelser totalt. Grunnen til at ikke alle som henvendte seg til oss kom hit er at sakene er for gamle. Etter sju dager er det ikke mulig for oss å finne DNA-spor. Ellers er det fordi de som tar kontakt er for unge, rett og slett. Er de under 14 år, er det Ullevål i Oslo som hjelper.

Festrelaterte voldtekter

Lomsdalen sier det oftest skjer voldtekter i sammenheng med fest.

– Overfallsvoldtekter er det ikke veldig mange av. Det fleste er festrelaterte voldtekter. Vi har ikke hatt noe russ her hos oss i år. Det er vi jo glad for – hvis det betyr at det ikke har skjedd noen overgrep. Vi syns russen har blitt mye mer bevisst på disse tingene Guttene er veldig flinke til å ta vare på jentene, har vi hørt. Og vi har vært ute og holdt foredrag, og det tror jeg hjelper.

Men hun oppfordrer alle til å anmelde. Politiet tar disse sakene høyst seriøst, sier Lomsdalen. Og det at saker ikke kommer for retten, betyr ikke at man ikke blir trodd.

– Man kan ha krav på voldsoffererstatning. Den som er anmeldt for et overgrep, havner i et register. Så hvis det skjer noe senere, og man finner det samme DNA, så kan gamle saker bli tatt opp igjen.