Hopp til innhold

Må slutte som lege etter pasient-flørt

En fastlege i Østfold har fått varsel om at han ikke lenger får praktisere som lege. Årsaken er at legen og en pasient sendte meldinger med seksuelt innhold til hverandre.

Statens helsetilsyn
Foto: Scanpix

Statens helsetilsyn har gjennomgått 75 sider med e-poster og chatte-meldinger som legen og pasienten har skrevet til hverandre, og har nå sendt legen varsel om at de tilbakekaller autorisasjonen hans.

Meldingene med seksualisert innhold er først sendt etter at pasienten hadde byttet fastlege. Det er ingen mistanke om at legen skal ha hatt liknende forhold til flere pasienter, og det har ikke kommet andre klager på han som lege. Likevel hadde det ikke vært tilstrekkelig med en advarsel, sier direktør i Statens helsetilsyn Jan Fredrik Andresen:

– Legen har blandet private forhold inn i et lege-pasientforhold. Stortinget og departementet har vært veldig tydelig på at å intimisere forholdet mellom lege og pasient ikke er forenlig med faglig forsvarlige tjenester. En slik rollesammenblanding skal det reageres strengt på, og det har vi gjort her.

Var tiltrukket av pasienten

Legen og pasienten utviklet et vennskapsforhold allerede før legebyttet, og legen innrømmer også at han liker pasienten svært godt, men at de ikke kan bli noe mer enn venner fordi de har møttes som lege og pasient.

Direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn

– Slik adferd som fastlegen har vist, er ikke forenlig med å være autorisert helsepersonell, sier direktør i Statens helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Pasienter skal være helt trygge på at legen ivaretar deres behov for helsehjelp, og ikke blander personlige behov inn i relasjonen og kontakten med pasienten. Det er også skjerpende at legen er spesialist i psykiatri. Det bør gjøre legen i særlig stand til å sette slike grenser, sier Andresen.

Statens helsetilsyn skriver i brevet til legen at riktig respons fra en lege som blir tiltrukket av en pasient utover det legen kan holde under kontroll, er å avslutte både behandlingen og det private forholdet.

Har klaget på avgjørelsen

Legens advokat, Helene Braanen, sier legen innrømmer å ha vist dårlig dømmekraft, og forstår at pasienten ble forvirret og senere følte seg avvist. Braanen mener likevel reaksjonen fra Statens helsetilsyn er uforholdsmessig streng, og har klaget på avgjørelsen om å frata legen retten til å praktisere.

Braanen har også bedt om at legen får beholde autorisasjonen sin til klagen er behandlet.