Hopp til innhold

Må rive i Svalerødkilen

Fylkesmannen omgjør kommunale godkjenningsvedtak av ulovlige bygg i strandsonen i Halden, og peker på feil rettsanvendelse.

Svalerødkilen, Halden

FEIL LOVANVENDELSE. Fylkesmannen i Østfold mener Halden kommunes vedtak om å la en rekke av de ulovlige byggetiltakene i Svalerødkilen få bli stående er forankret i feil lovanvendelse.

Foto: Privat

I Svalerødkilen i Halden kommune har det i årevis pågått krangel mellom naboer, og det har vært krangel mellom grunneiere og Halden kommune om det som er hevdet å være ulovlige byggetiltak.

På Svalerødkilen bad er det gjennom mer enn 20 år gjennomført en rekke ulovlige byggetiltak, og det er bodd ulovlig i mange år på det gamle kurbadet.

Fylkesmannen mener kommunens godkjenning av byggetiltakene på Svalerødkilen bad ikke holder mål, og omgjør vedtak om godkjenning av ulovlighetene.

Les også:

Svalerødkilen, Halden

MÅ RIVES. Deler av byggetiltakene på Svalerødkilen bad må fjernes, har Fylkesmannen i Østfold bestemt.

Foto: Privat

Godkjente ulovligheter

Eierne av Svalerødkilen bad søkte i 1989 om å få bruke det gamle kurbadet som helårsbolig, men fikk avslag av kommunen. Saken ble anket av eierne til Fylkesmannen i Østfold, som ga kommunen medhold.

I bakkant av vedtaket i 1989 er allikevel eiendommen benyttet som vertikaltdelt tomannsbolig, og det er gjennomført en rekke byggetiltak i strandsonen, som det aldri har vært søkt om, og som det er klaget på fra naboenes side.

Også Oslofjordens Friluftsråd har vært på befaring på stedet og påpekt at tiltak på eiendommen Svalerødkilen bad representerer en nedbygging av strandsonen, og at enkelte byggetiltak hindrer fri ferdsel.

Den 16. januar i år vedtok Halden kommunes Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk å godkjenne Svalerødkilen bad som vertikaltdelt tomannsbolig, og det ble besluttet at en del av byggetiltakene på eiendommen kunne bli stående, mens andre tiltak måtte fjernes.

Vedtaket ble klaget på av naboer og av velforeningen, og kommunen behandlet forholdene på nytt den 24. april i år og opprettholdt vedtaket fra januar i år med enkelte presiseringer.

Dermed havnet sakene hos Fylkesmannen i Østfold, som mottok omfattende dokumentasjon fra Halden i mai i år.

Les også:

Svalerødkilen, Halden

NEDBYGGING AV STRANDSONEN. En rekke tiltak utført de siste 20 årene skal vekk, og fristen er satt til 1. april neste år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Får bli boende under tvil

I sakene knyttet til tidligere Svalerødkilen bad fant fylkesmannen under noe tvil, at vilkårene for å innvilge dispensasjon for den allerede etablerte bruken av eiendommen som bolig var oppfylt, heter det i kommentarer fra Fylkesmannen i Østfold, som eller skriver:

"Vi la blant annet vekt på sakens helt spesielle forhistorie, herunder at kommunens handlemåte gjennom svært mange år har skapt en berettiget forventning om at bruken av eiendommen var lovlig.

De negatie konsekvensene ved å akseptere en slik fremtidig bruk til boligformål, i strid med kommuneplanens forutsetninger for området, har Fylkesmannen redusert ved at det er satt en rekke vilkår til dispensasjonen.

Disse skal sikre allmennhetens interesser i, og tilgang til strandsonen. "

Må rive

Nå foreligger svaret fra fylkesmannen på klagene de har mottat, og det er ingen tvil om at kommunen har basert seg på feil rettsanvendelse, da de godkjente flere ikke omsøkte byggetiltak, skriver Fylkesmannen i Østfold .

Det er gjennomført en rekke større byggetiltak på eiendommen Svalerødkilen bad, og et av disse er en stor glassinnbygning ut mot havsiden av eiendommen. I følge Fylkesmannen skal glassinnbygningen rives.

Etter fylkesmannens vurdering er vilkårene for å innvilge dispensasjon for utvendig bod på østsiden av terrassen og glassinnbygningen ikke oppfylt i forhold til plan- og bygningsloven, og dispensasjonen er avslått.

Også en bod på eiendommen på østsiden terrassen, en annen bod på østsiden av garasjen, en platting for å parkere campingvogn øst for eksisterende terrasse, jernbrygge sør for eiendommen, steinfylling ut i sjøen sør for eiendommen, badestamp og eksisterende gjerde på eiendommens vestlige side langs stranden skal vekk, i følge Fylkesmannen i Østfold.

Les også:

Fikk søke i ettertid

Kommunen har gitt eierne av stedet anledning til å søke om godkjenning av de ulovlige tiltakene i ettertid.

En søknad i ettertid skal behandles som om tiltaket ikke var gjennomført. I følge Ulf Ellingsen - etatsjef i Teknikk og kultur i Halden kommune, har ikke bygningsmyndighetene lovhjemmel til å nekte behandling av slike saker.

- Tvert i mot. Forvaltningen har en plikt til å opplyse om at man har anledning til å søke i ettertid. Tiltaket må behandles etter de regler som gjelder på søknadstidspunktet.

I en dispensasjonssak kan det alltid være mange ulike nyanser og sakens historikk kan få betydning i den konkrete skjønnsmessige vurderingen av de enkelte momentene, sa han til NRK i august i år.

Fylkesmannen skriver i sitt svar til involverte at strandsonen skal holdes fri for privatiserende elementer som kan hindre allmenhetens ferdsel.

I brevet fra fylkesmannen beskrives foruten hva som skal fjernes også hvilke andre tiltak som må gjennomføres for å innfri kravet om at det skal kunne foregå fri ferdsel.

Innen 1. april 2014 skal vilkårene være oppfylt, og Fylkesmannen i Østfold peker på at det er Halden kommunes oppgave å sørge for gjennomføring.

Les også:

Holmen på Svalerødkilen

FÅR DISPENSASJON. Bryggeanlegget, som Halden kommune mener er ulovlig utvidet, får dispensasjon av fylkesmannen frem til og med 31. desember 2018.

Foto: Privat

Bryggeanlegg får midlertidig dispensasjon

Eieren av bryggeanlegget på holmen i Svalrødkilen slipper heller ikke unna Fylkesmannens vurdering.

Kommunen mener bryggeanlegget, der det leies ut rundt 100 plasser til hyttefolk og fastboende, er utvidet ulovlig, og kommunen har både varslet riving og bøtelegging.

Eieren har i korrespondanse med kommunen, fylkesmannen og overfor NRK sagt at det kun dreier seg om rehabilitering av anlegg isen har skadet, og som havet har tæret på.

Fylkesmannen i Østfold innvilger midlertidig dispensasjon fra kravet om reguleringsplan, byggeforbudet i 100-metersbeltet og arealformålet i kommunedelens arealdel for bryggeanlegget .

Dispensasjonen gjelder inntil det er vedtatt reguleringsplan som omfatter eiendommen, og dispensasjonen utløper senest den 31. desember 2018.

Les også: