Hopp til innhold

Lislebyveien i søkelyset til New York Times

At mange unge, radikale har reist fra Lislebyveien til Syria har fanget oppmerksomheten til store, internasjonale medier.

Lislebyveien i Fredrikstad

Lislebyveien har av enkelte medier blitt tiltalt som 'terrorgata' den siste tiden.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

4. april kunne man lese noe så sjeldent som en artikkel om Fredrikstad i New York Times. Under tittelen A Norway town and its pipeline to jihad in Syria finner vi en sak om distriktet Lisleby og personene som har reist derfra for å krige.

Laster Twitter-innhold

– New York Times har vist interesse, på linje med en rekke norske medier. Det er nok det at så mange har reist fra ett, geografisk område som har fanget interessen deres, sier Jon-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad. Han er en av personene den amerikanske avisa intervjuet om Lislebyveien, selv om han ikke er med i artikkelen.

– De var opptatt av kommunens oppfatning av hvorfor så mange derfra reiser til Syria.

5. november skrev NRK at syv personer har reist fra den samme gata i Lisleby i Fredrikstad for å krige for IS. Enkelte medier har også referert til Lislebyveien som "terrorgata."

Ufortjent dårlig rykte

I november snakket NRK med en annonym muslim fra det samme området. Han sier et lite, sekterisk miljø i den tradisjonsrike bydelen er årsaken til at så mange har reist.

– Folk går jo på et møtested her og blir hjernevasket. De tror det frelse i å dra ned dit, men det er en sekt som bidrar til at dette har blitt slik. Jeg er selv muslim, men det fins jo mange forskjellige måter å praktisere det på. Den gruppa der er ekstrem og tragisk.

Ordfører Jon-Ivar Nygaard synes Lisleby-området og selve gata etterhvert har fått et ufortjent dårlig rykte.

Jon-Ivar Nygård

Jon-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad, var blant personene New York Times intervjuet. Han synes Lisleby har fått et ufortjent dårlig rykte.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Jeg har egentlig ingen spesielle tanker om at internasjonale medier hiver seg på denne saken. Jeg vet at de snakket med mange mennesker, og forhåpentligvis ender de opp med en artikkel som viser bredden i Lisleby-samfunnet. At Lisleby skal forbindes med terror er egentlig ikke rettferdig, mener han.